Ny metode skal sikre gjenvinning av sykehusplast
Hun er leder for regulatoriske og strategiske temaer ved Trioworld Group.
I et intervju med vårt støstermagasin i Sverige, sier hun at et forskningsprosjekt som IVL gjennomfører sammen med plastfilmprodusenten Trioworld, er målet å få fram en metode som skal evaluere og sikre steriliseringsegenskapene til sykehusplasten i gjenvinningsprosessen av plasten.
Kan gjenvinnes på en ny og sikker måte
På sikt vil dette kunne medføre at også klassifisert avfall fra helsevesenet kan gjenvinnes på en sikker måte. Dermed kan forbruket av ny plast bli mindre, og det samme kan miljøpåvirkningen.
- Det finnes et stort potensiale i å gjenrvinne mer av den plasten som brukes i helsevesenet eller i å bruke plasten i såkalte stengte looper, der plastmaterialet brukes i samme applikasjon flere ganger, og dermed beholde materialets kvalitet. Men man behøver å sikre at de gjenvunnede produktene er sikre og klarer de hygienekravene som stilles i helsevesenet, sier Alexandra Maria Almasi, prosjektleder hos IVL Svenska Miljöinstitutet.
Pilotprosjekt
I løpet av 2021 har plastfilmprodusenten Trioworld i samarbeide med et større sykehus gjennomført et pilotprosjekt for å evaluere innsamling og gjenbruk av uklassifiserte beskyttelsesforklær. Brukte beskyttelsesforklær er blitt samlet inn og disse har senere blitt sortert og nedsmeltet for produksjon av ny plastfilm og nye beskyttelsesforklær. Ambisjonen har vært å skape en sirkulær flyt for å minske forbruket av ny råvare og klimapåvirkning.
Plastnet.se skriver at Trioworld har helautomatisert en linje for produksjon av forklær og kan i dag leverere 230 millioner beskyttelsesforklær årlig, i tillegg til om lag 10 millioner bekyttelsesfrakker av plast. Ifølge en livssyklusanalyse som selskapet har foretatt, kan gjenvinning av disse plastproduktene minske CO2-utslippet med nærmere 60 prosent, avhengig av avstand til innsamling, sortering, rengjøring og valg av teknologi.
Sikre steriliseringsegenskapene
I det nye, frittstående forskningsprosjektet som IVL skal gjennomføre sammen med Trioworld, skal man ta fram en metode for å sikre steriliseringsegenskapene i plastgjenvinningsprosessen. Prosjektet kommer til å jobbe med LDPE, noe so brukes i engangsforklær og bygger videre på det arbeidet som er gjort i pilotprosjektet i Stockholm.
Tester skal deretter gjennomføres både i laboratorieskala og på to av Trioworlds anlegg i Sverige for att bestemme hvilke prosessparametre som så skal ligge til grunn for en ny standard for sterilisering. Metoden og standarden kan deretter blir brukt av flere aktører innen plastindustrien.
Det er forventet at det vil ta to til tre år før metoden vil være publisert.
Kilde: Plastnet.se