23948sdkhjf

Fant tusenvis av tannbørster av plast

Det er mer enn 20 år siden Jordans tannbørstefabrikk på Flisa ble lagt ned. Men feilvare-børstene ble kastet i naturen, og i dag ligger de fortsatt der.

Plastpiratene tar nå tak i miljøforurensningen som jo dette er.

Jordan inngikk i sin tid en avtale med grunnereien om å få kaste feilvarer på området. Nå – 20 år etter at plasttannbørstene og annet avfall fra Jordan ble kastet i området – er plasten fortsatt godt og delvis synlig.

- Verste jeg har sett

- Dette er det verste jeg noensinne har vært borti, sier Robert Tollefsen i Plastpiratene Innlandet til NRK. Han opplyser at det er snakk om flere tusen kubikk med plast som ble dumpet på den private eiendommen.

- VERSTE JEG HAR SETT: - Dette er det verste jeg sett, sier Robert Tollefsen (innfelt) i Plastpiratene Innlandet om det enorme berget med tannbørster og annet plastavfall som ble dumpet i naturen fra Jordans gamle fabrikk i Flisa. FOTO: ROBERT TOLLEFSEN

Tollefsens store frykt er at plasten til slutt havner i bekken like ved. Denne renner ut i Flisa-elva, som igjen ender i Glomma.

I Jordans avtale med grunneieren fikk produsenten lov til å kaste tannbørster i området over en 10-årsperiode.

Produsert i hygieneplast

Etter 20 år ser plasttannbørstene overraskende like ut som da de ble kastet på 1980-tallet.

Årsaken til dette er at tannbørstene er produsert av hygieneplast – en plasttype som har lang nedbrytningstid. Noen hevder at denne plasttypen ikke er så farlig som annen plast, men for Tollefsen er plast plast.

Plastpiratene mener at Orkla, som tok over for Jordan, og Åsnes kommune må finne en løsning på problemet. Teknisk etat i kommunen opplyser til NRK at måling i bekken like ved viser litt forhøyede verdier, og at plastforsøplingen er et stort problem for kommunen.

   

GODT SYNLIG: Etter 20 år i naturen er plasten og tannbørstene fra Jordans gamle fabrikk på Flisa fortsatt godt synlig i naturen. FOTO: ROBERT TOLLEFSEN

Hvem skal rydde opp?

Så kommer spørsmålene: Hvem skal rydde opp? Hvem har ansvaret og hvem skal betale for oppryddingen?

Orkla sier at de ikke har ansvar for dette, og at dette må kommunen og grunneier stå for, men vil bistå ved en eventuell opprydding. Grunneieren som inngikk avtalen med Jordan er død, så det spørs om nåværende grunneier har noe ansvar i så henseende. Slik står saken nå.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.096