Fra plast og teip til oppfinnelse med eksportpotensial
- Jeg skulle smøre en kobling, men beskyttelses-mansjetten gjorde det umulig å komme til. Det endte med at jeg skar opp hele greia, smurte og teipet på rundballeplast. Etter slåtten var koblingen helt ren. Der og da bestemte jeg meg for å lage en bedre løsning enn det som allerede eksisterte på markedet, forteller Gjersvik.
Genialt enkelt
Som sagt så gjort. Den oppfinnsomme bonden fra Averøy på Nordmøre endte opp med å sy sin egen støv- og vanntette mansjett med glidelås. Produktet ble lansert som Roge-mansjetten i markedet våren 2021, etter svært gode tilbakemeldinger og testresultater i samarbeid med industrien. Mansjetten produseres i Gausdal av GSI (Gausdal Sewing Industry), og skreddersys i ulike materialer og størrelser. Den leveres i neopren, og tåler temperaturer fra minus 50 til pluss 200 grader. Den leveres også i andre materialer tilpasset krav til for eksempel temperatur og trykk. Sammen med klemmer på hver side av mansjetten sikrer det en støvtett installasjon.
– Roge-mansjetten er rett og slett et fascinerende produkt. Det er også et godt eksempel på hvordan Siva støtter gründere og bedrifter med behov for å utvikle en idé, og gjennom en nasjonal struktur av partnere hjelper dem med alt fra gjennomføring til finansiering og kommersialisering, sier Kristin Eriksen, direktør Innovasjon i Siva.
En viktig støttespiller
Spol noen år tilbake, og Roger Gjersvik befinner seg hos Siva-inkubatoren Vindel i Kristiansund med en idé han ikke vet hvordan han skal ta videre. Dette ble starten på flere år med testing og utvikling.
– Da Roger kom til oss i 2016 hadde han med seg en fantastisk idé, men var usikker på hvor han skulle starte for å sette prosjektet ut i livet. Siden den gang har vi samarbeidet tett, forteller forretningsutvikler Trond Hungnes i Vindel.
– Vi jobber som et team, bekrefter Roger Gjersvik, som betegner Vindel som en uunnværlig støttespiller.
– Jeg kan takke dem for at jeg står her i dag og bare ser muligheter for produktet. De hadde troen på meg og idéen min, og har bidratt med råd, oppfølging og kobling til andre relevante aktører og virkemiddelapparatet.
Utviklet sammen med industrien
I første omgang begynte gründeren og Siva-inkubatoren med en markedsavklarings-prosess, som etter hvert gikk over i en prototype-prosess som ble testet i markedet med blant andre fiskeforprodusenten Skretting. Etter hvert ble det en ny runde med finansiering i form av kommersialiseringstilskudd, og videreutvikling av prototypen med mer testing sammen med industriaktører. I siste fase ble det jobbet mye med skalering, potensielle nye partnere og investorer. Resultatet ble en helt ny og patentert industrimansjett.
Til tross for at konseptet høres genialt enkel ut, finnes det ingen sammenlignbare løsninger på markedet. I tillegg til å gjøre skifte av mansjetter på akslinger og koblinger mye enklere, effektiviserer løsningen også service- og vedlikeholdsoperasjoner.
FOTO: ROGE AS
– Mansjetten kan brukes på akslinger, rør, flenser og koblinger. Egentlig alle steder der du skal beskytte koblinger mot skitt, sand og grus som vil inn, eller et rør som har innhold som ikke skal komme ut, forteller Gjersvik.
Har tatt patent
I første omgang er målet at all produksjon fortsatt skal skje i Norge. Det skal også etableres et utviklingsverksted på Averøy, som vil bli en produksjonslinje for mer komplekse og kundetilpassede mansjetter. På sikt kan det imidlertid bli aktuelt å ekspandere utenlands. Med utgangspunkt i det norske landbruket er det identifisert et behov på cirka 200 000 mansjetter, men ambisjonene stopper altså ikke med landbruksmaskiner. Også anleggsmaskiner, prosessindustrien og VVS-markedet kan være aktuelle. Produktet er også skalerbart til offshore, maritime transportmidler og annen industri uten større utviklingskostnader. Markedet er ifølge gründeren både nasjonalt og internasjonalt. Blant aktørene som har vist interesse, og hvor det allerede er avtalt test-produksjoner, er den sørkoreanske bedriften Doosan, som er en del av Hyundai-systemet.
– Vi har fått patent i Norge, Sør-Afrika og Brasil. I tillegg har vi søkt i EU, USA og Kina. Potensialet er enormt, konkluderer Gjersvik optimistisk.
KIlde: Siva.no
Kilde: Siva
KLIKK for alle artikler i Innovasjon og forskning.