23948sdkhjf

Danmark: - Jeg kan nesten ikke beskrive hvor vanskelig det var

Geert Skovsgaard ledet Salling Plast A/S gjennom en konkurs som følge av krigen i Ukraina. Dette var den vanskeligste avgjørelsen i livet hansPå den andre siden ligger hardt arbeid og en lys fremtid for selskapet.

– Det var her vi produserte glassfiberkomponenter til vindturbiner. Det er derfor det er så høyt under taket, sier Geert Skovsgaard, til vårt danske søstermagasin Plastforum.dk.

Salling Plast holder til i produksjonshallen i bygget, som totalt er på 6000 kvadratmeter. Dette er begge kjente lokaler for Geert Skovsgaard fra den tidligere glassfiberfabrikken, som han også eide, men det er også lokaler som skal romme en helt ny start for Salling Plast.

Vanskelig avgjørelse

For i september i år var det klart for Geert Skovsgaard at en vanskelig avgjørelse måtte tas.

– Det er klart det vanskeligste jeg har gjort på et personlig plan, sier han om avgjørelsen han følte seg tvunget til å ta.

Før vi kommer til selve avgjørelsen tar Geert Skovsgaard oss ​​tilbake til en tid da virkeligheten var en helt annen for Salling Plast, men også for resten av verden.

Vi er tilbake i 2019, hvor Geert Skovsgaard, etter å ha giret litt ned og tatt en pause etter nesten 25 år som bedriftseier i ulike nasjonale og internasjonale selskaper, støter på en bekjent. Det møtet skulle vise seg å få stor betydning.

Tilfeldighet

– Ved en tilfeldighet møter jeg en bekjent som er advokat og som sitter i styret i Salling Plast, og han lufter ideen om at jeg kan overta Salling Plast. Jeg får en omvisning, og jeg ser mange muligheter i selskapet, sier Geert Skovsgaard.

– Jeg så for meg at det jeg hadde opplevd med bakgrunnen min i vindturbinbransje, hvor det tok av på 90-tallet, det har vi mulighet til å få til med vann, sier han.

Bursdagsgave

På bursdagen sin, 1. april 2019, overtar han to tredjedeler av Salling Plast. Senere, i 2020, kjøper han resten. På den tiden er det et selskap bestående av en produksjon i Ranum og et søsterselskap i Belarus. Utenriksavdelingen ble startet i 2013 som et ledd i en utvidelse. Å drive bedrift i utlandet er noe Geert Skovsgaard har prøvd mange ganger før.

– Da jeg ble med, hadde jeg inntrykk av at det å drive virksomhet i Hviterussland fungerte litt som i Litauen. Men det ble fort klart at det var et usynlig jernteppe, sier han.

Selv om det er annerledes enn det han så for seg, ble det lagt en klar strategi for hvilken rolle fabrikken i Berlarus skulle spille.

– Det var vanskeligere enn det så ut til å drive virksomhet der, men for meg handlet det om å få det beste ut av det. Vi går all in og satser på fabrikken i Belarus som en del av strategien vår, sier han.

Ville sett dem i øynene

Vi er tilbake i Hurup høsten 2022, hvor Geert Skovsgaard vil vise frem de nyoppussede lokalene. Her er det akkurat nå en del av de store produksjonshallene, som i dag leies ut til en treelementprodusent, inntil Salling Plast kan fylle lokalene selv.

I en av de andre produksjonshallene ligger de enorme sorte plastrørstykkene på rekke og rad og blir sveiset sammen.

Men det er flere planer med resten av de mange kvadratmeterne.

– Jeg drømmer om å skape en slags «hub» med folk som også jobber med løsninger for den grønne omstillingen. Jeg er allerede i kontakt med noen, og de første lokalene er leid ut til et ingeniørfirma, sier Geert Skovsgaard.

Optimismen og visjonene har begynt å blomstre igjen, siden september, da Geert Skovsgaard og Salling Plast var i en noe annen situasjon.

Etter nesten to år med en global pandemi, og sju måneder med krig i Ukraina, ble Salling Plast, i likhet med mange andre selskaper, påvirket av verdens usikkerhet.

Konstellasjonen med et selskap i Belarus er spesielt vanskelig på grunn av Russlands invasjon av Ukraina.

Umulig å gjøre forretninger

– Sanksjonene som innføres gjør det vanskelig og nesten umulig å gjøre forretninger i Belarus. Vi kan ikke få råvarer, vi kan ikke få dem i tide, og vi kan ikke få dem til riktig pris. Det har mange utslag, og det er straffetoll på alt vi sender inn, sier han.

– Det betyr at vi kaster gode penger etter dårlige, og det har vi verken tid eller penger til. Og vi kan ikke komme oss ut av det juridisk. Vi ble låst. Vi var sjakk-matt. Det er stort sett den beste måten jeg kan forklare det på, sier Geert Skovsgaard.

– Selskapet i Belarus utgjorde en så stor del av vår totale balanse. Det er et stort tosifret millionbeløp, så jeg så ingen annen mulighet enn at vi må trekke ut kontakten nå om vi skal redde resten av selskapet, sier han.

Inngangsforbud

På grunn av pandemien har ikke Geert Skovsgaard hatt mulighet til å reise dit på 2,5 år. I september, når han har bestemt seg for å la selskapet gå konkurs, er det fortsatt innreiseforbud til Belarus på grunn av sanksjonene.

– Det var en ekstremt vanskelig avgjørelse. Det er 60 ansatte ved fabrikken i Belarus, og det er en dansk direktør som sitter der med familien sin. Jeg hadde ikke mulighet til å se dem i øynene, og det var nesten det verste. Det hele ble gjort digitalt, og jeg skulle gjerne ha klart meg uten. Man skulle tro det ville være lettere å sitte langt unna og gi den beskjeden, men jeg ville mye heller sett dem i øynene, sier han.

– Jeg kan nesten ikke beskrive hvor vanskelig det var. Det har plaget meg mye at det ikke var mulig for meg å være der fysisk, sier Geert Skovsgaard.

Som både administrerende direktør og bedriftseier og selv med over 30 års erfaring, var det en ny situasjon for Geert Skovsgaard.

– Jeg hadde ikke noe av verktøyene i verktøykassa som ville passet for situasjonen vi var i, sier han.

– 24 timer i døgnet mitt var fylt med ting jeg ikke kunne gjøre noe med, og det er vanskelig. Da må du gjøre noe, og derfor rådførte jeg meg med mine rådgivere som enten kunne støtte eller utfordre valget mitt. Men til syvende og sist er det mitt ansvar å ta avgjørelsen.

– Jeg tenkte også at jeg hadde et ansvar for å møte realitetene og gjøre noe med det, sier han.

Ble begjært konkurs 

Konkret innebar vedtaket at Salling Plast ble begjært konkurs. Samtidig etablerte Geert Skovsgaard to nye selskaper, Salling Plast Energy Aps og Salling Plast Aqua Aps, som drives i henholdsvis Ranum og Hurup, og med de to selskapene kjøpte han den danske delen av selskapet og delte den i de to. fabrikker.

Fabrikken i Ranum prosesserer for fjernvarmeindustrien, mens fabrikken i Hurup produserer rør i store dimensjoner for vannforsyning - primært oppdretts- og infrastrukturprosjekter. En stor del av produksjonen her går til eksport.

Selv om avgjørelsen var vanskelig, er Geert Skovsgaard likevel fornøyd med det som kom ut av det.

– Vi kunne ha solgt hele selskapet, så lokalet hadde vært ledig for utleie nå, og møblene var solgt på auksjon. Det hadde vært langt verre for meg å være vitne til.

- Av de to under er jeg glad vi valgte det vi gjorde, nemlig å videreføre våre to fabrikker i Danmark, står det.

Verden vil aldri bli den samme

– Verden er ødelagt, og jeg tror aldri den blir den samme igjen, sier han og fortsetter:

– Det har i størst grad preget min måte å være bedriftseier på. Den internasjonale friheten til å gjøre forretninger globalt, trodde jeg var gitt. Men jeg skal være ekstremt forsiktig i fremtiden før jeg begir meg ut på nye internasjonale eventyr. Jeg har aldri vært redd for det før, men jeg kan godt tenke meg at man i fremtiden vil se et uttak, og da betaler man prisen det koster å få produsert varer i EU, sier han.

For Salling Plast betyr konkursen at det er mye arbeid i vente.

– Dette har gjort for Salling Plast at vi har fått enorme riper i lakken. Men de to fabrikkene i Danmark er fortsatt i gang, selv om vi har fått et økonomisk og imagemessig slag i forbindelse med konkursen, sier Geert Skovsgaard.

– En stund krever det at vi ser innover og får tak i gjenoppbyggingen som er i gang. Det er alt fra bensinkort som ikke fungerer til at vi må få nytt CVR-nummer. Det er mye praktisk som skal være i orden, sier han.

Han legger heller ikke skjul på at det får sine konsekvenser internt i selskapet.

– Det plager meg mye at noen av våre ansatte har sagt opp stillingene sine fordi de er bekymret. De tenker at hvis dette kan skje én gang, kan det skje igjen. Jeg forstår det, men her er det min oppgave å gjenopprette den tilliten igjen og vise at det er stabilitet her, for det er det, sier han. Det samme gjelder naturligvis i forholdet til både kunder og leverandører.

Ser positivt på fremtiden

Mens han og de ansatte må prøve å legge konkursen bak seg, er Geert Skovsgaard positiv til fremtiden til Salling Plast.

– Vi lener oss på en industri i vekst. Den grønne omstillingen, sammen med energiomlegging og våre endrede matvaner, gjør at vi står sterkt med at vi produserer for akkurat de næringene. Fiskeoppdrett på land er i sterk vekst, og det er et av områdene hvor vi står sterkt, på samme måte som vi også vil spille en betydelig rolle i utvidelsen av fjernvarme, sier han.

– Det er veldig store potensialer som venter på oss, så jeg tror absolutt at fremtiden ser veldig lys ut for Salling Plast, sier han.

Og så ligger det også i planene at Geert Skovsgaard på sikt kan endre sin rolle i selskapet.

– Jobben min som administrerende direktør er kun utlånt. Det var aldri meningen at jeg skulle ha den mailen heller. Så med tiden, og når vi er på beina igjen, er planen å finne rett person til å overta, slik at jeg kan fortsette som bedriftseier og trekke meg ut av den daglige driften, står det.

Kilde: Plastforum.dk

KLIKK for alle artikler i Konkurser og nedbemanning.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.155