23948sdkhjf

Skal gjenbruke tau før det resirkuleres

Oceanize, ScaleAQ og SinkabergHansen innleder samarbeid for resertifisering og gjenbruk av tau

Det norske havbruket bruker årlig mellom 5-6000 tonn tau, sertifisert i henhold til NS9415. Ved endt sertifisering har resirkulering gjennom Oceanize vært løsningen.

Med støtte fra Handelens Miljøfond skal selskapet i samarbeid med ScaleAQ og SinkabergHansen utrede mulighetene for å gjenbruke plasten før den resirkuleres.

Må bruke mindre plast

– Mange tenker automatisk på resirkulering og rydding når de hører ordene sirkulær økonomi. Men hvis vi virkelig skal løse plastproblemene, må vi bruke mindre plast også. Derfor er vi glade for å støtte prosjekter som gir lengre levetid på plastprodukter. Her er ombruk og prosjektet Gjenta(u) et godt eksempel, sier daglig leder Cecilie Lind i Handelens Miljøfond.

Økt sirkularitet

Sirkulær økonomi omhandler måter for å bevare ressursene i omløp, dette gjøres ved resirkulering, men gevinstene er enda større ved lokalt gjenbruk.

- Kan tauene re-sertifiseres og gjenbrukes reduseres behovet for produksjon og transport av nytt utstyr, dette vil kunne medføre både miljø, klima og økonomiske gevinster, forteller Trude Vareide-Giskås, FoU-leder i Oceanize

Oceanize gjenvinner alt plastavfall fra havbruket og etablerer i 2023 sin tredje linje for resirkulering av nettopp tau. Likevel er ikke selskapet redd for at tau som blir gjenbrukt reduserer mengden tau som går til resirkulering. Plasten vil nemlig bli resirkulert ved et senere tidspunkt, den dagen gjenbruk ikke lenger er mulig.

MÅ BRUKE MINDRE PLAST: - Hvis vi virkelig skal løse plastproblemene, må vi bruke mindre plast også. Derfor er vi glade for å støtte prosjekter som gir lengre levetid på plastprodukter, sier Trude Vareide-Giskås, FoU-leder i Oceanize. FOTO: OCEANIZE

- Vårt mål er å muliggjøre en bærekraftig plasthåndtering, noe som innebærer at plasten forblir i sirkularitetet og ikke forsvinner ut ved for eksempel eksport eller forbrenning, presiserer Vareide-Giskås.

Stor gevinst

SinkabergHansen ser et stort potensial i å kunne re-sertifisere tauene sine. Hittil i år har de levert nærmere 80 tonn tauverk til resirkulering. SinkabergHansen ønsker å være en betydelig bidragsyter til en omstilling fra dagens lineære økonomi over til sirkulær økonomi.

- Sirkulær økonomi eller sirkulære verdikjeder deles gjerne opp i gjenbruk, reparasjon og gjenvinning. Gjennom både gjenbruk, reparasjon og gjenvinning, ser vi en betydelig positiv gevinst både på miljø, ressursbruk og økonomi, forteller Ragnar Sæternes, FoU-Koordinator i SinkabergHansen.

Produsentansvar

Miljødirektoratet har tidligere gått ut med en anbefaling om produsentansvar for plast benyttet innen norsk havbruk og fiskeri, noe som innebærer at produsentene har ansvaret for produktene også når det betegnes som avfall. I 2021 leverte ScaleAQ ca. 1300 tonn tauverk til havbruksnæringen i Norge. Hanne Digre, bærekraftsdirektør i ScaleAQ, forteller at dette prosjektet er i tråd med satsingen Scale Sirkulær hvor det jobbes for økt gjenbruk og resirkulering av utstyr. Hvis dette prosjektet lykkes i å etablere en prosess for gjenbruk av tau, ser de det som et positivt bidrag inn til næringen ved at plastforbruket blir redusert. Dette er et veldig viktig prosjekt på produktområdet forankring, for å vise at vi har bygd opp et solid regime som ivaretar paragrafene om levetidsforlengelse i NYTEK23, sier Håkon Tønne, produktsjef for fortøyning i ScaleAQ.

- Vi har som selskap alltid vært meget opptatt av å levere produkter av den ypperste kvalitet og med høyt fokus på sporbarhet i hele verdikjeden. Slik stiller vi med et robust utgangspunkt for levetidsforlengelse av våre komponenter når vi nå går inn i dette prosjektet, avslutter Håkon Tønne.

 

Kilde: Oceanize

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.08