23948sdkhjf

Fredrikstad-båter av resirkulert plast

Rotostøps plastbåter River Boats seiler opp i førersetet innen «flytende» sirkulærøkonomi.

- Det gjelder å være forberedt på EUs miljøkrav, men også den miljøbevisste kunden som vil ha et solid og resirkulerbart småbåtliv. Rotostøp har forsket og testet seg frem og klart å knekke koden for å resirkulere plast! Da snakker vi ikke bruk og kast på havet, men bruk og gjenbruk, sier båtgründer Christoffer Haarbye til Næringshagen Østfold.

Helnorske resirkulerte plastbåter

Det har lenge vært snakk om at polyetylen, bedre kjent som «bøtteplast», er lett å resirkulere. Men det har frem til nå kun blitt med snakket da ingen har satt dette i system. Men det siste året har det begynt å skje noe på leverandørsiden. I Fredrikstad finnes resultatet som både er helnorsk og 100 prosent resirkulerbart: Rotostøps plastbåter River Boats.

STØP: En båt er klar for støping hos Rotoplast. FOTO: ROTOPLAST

 Rotostøps båter er nemlig produsert uten bruk av fossilt brensel og med ren norsk miljøvennlig strøm. Lenge har Fredrikstad-bedriften jobbet med å teste og forske seg fram til må måter å gjøre Polyetylen resirkulerbar på en bærekraftig måte.

Fikk støtte fra Norsk Katapult

Gjennom å bli en del av Næringshagen Østfold fikk Rotostøp hjelp til å komme inn under støtteordningen Norsk Katapult.

Katapult-sentrene får offentlig støtte for å bistå små og mellomstore bedrifter over hele landet med å gjøre det enklere for innovative bedrifter å utvikle prototyper, teste, simulere og visualisere. Slik kan ideer utvikles raskere, bedre og med mindre risiko. 

– Vi jobber med miljøvennlig teknologi, og sammen med forskningsmiljøer har vi funnet metoden som gjør at vi kan smelte og gjenbruke båtskrogene igjen og igjen uten at råstoffet forringes nevneverdig. Men, nøkkelen for å ta resirkulerte materialer i ny produksjon ligger i det å kjenne opphavet og kvaliteten til materialene og ikke minst at resirkuleringen skjer så kortreist som mulig, sier Haarbye.

HOLDT PÅ EN STUND: Rotostøp har allerende produsert resirkulerte plastbåter en stund. FOTO: ROTOSTØP

Samle inn båter

For Rotostøp handler det om å tenke nytt om det meste – og da for eksempel å sørge for at båter ikke skal ligge brakk på land og bare brennes opp når de har gjort sitt. Derfor har de også planer om å samle inn River-båtene gjennom en type panteordning. Slik kan båtene nyttiggjøres igjen og igjen.

– Vi vil skape en endring og kunne tilby kunder et bærekraftig båtliv. Ikke bruk og kast, men bruk og gjenbruk, sier gründeren til Næringshagen Østfold.

 Før eller siden må alle produsenter forholde seg til EUs produsentansvar ved at fotavtrykket til det vi produserer må dokumenteres. Det gis støtte til å forske frem bærekraftige og miljøvennlige løsninger slik som via Norsk Katapult til dette, men Rotostøp etterlyser også støtte til investeringer og utvikling av sirkulærøkonomi innen plast-industrien i Østfold.

ØSTFOLD-BEDRIFT: Rotostøp holder til utenfor Fredrikstad. FOTO: GOOGLEMAPS

– Dette er blant annet avgjørende for å minimere utslippene. Når det gjelder veien videre må lokal industri kunne resirkulere plast lokalt. Vår drøm er at alle prosessene blir kortreiste og at vi kan bruke plast fra landbruk og husholdninger i båt-skrogene våre og i tillegg utvikle enda flere nye og bærekraftige forretningsmuligheter.

Kilde: Næringshagen Østfold

KLIKK for alle artikler i Resirkulering og gjenbruk.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078