23948sdkhjf
Del siden
Tilbys

Rensing av oljen i vindturbiner

Utløper
17. september 2025

Rensing av oljen i vindturbiner reduserer risikoen for naturforurensning, er mer miljøvennlig og bærekraftig, og gir i tillegg en stor økonomisk gevinst.

I de siste årene har det vært en økende oppmerksomhet omkring miljøforurensning fra vindturbiner. Dette typen forurensning er skadelig for både miljø og mennesker, og kan i noen tilfeller spres over store avstander.

Det er ca. 2000 liter olje, glykol (og liknende) i hver turbin, og det er risiko for forurensning av natur ved utslipp. Dette er i liten grad vurdert. Kraftselskapene har plikt til risikovurdering og tiltak for å hindre forurensning fra slike utslipp, så vi stiller spørsmålet om dette være brudd på både forurensningsloven og internkontrollforskrifta.

1: Lovverk

Internkontrollforskriften (IK-forskriften) og forurensningsloven § 7; plikten til å unngå forurensning er styrende.

Vi siterer Miljødirektoratet:

«Etter IK-forskriften § 5 punkt 6 skal virksomheten kartlegge risiko for forurensning og utarbeide rutiner, eventuelt iverksette tiltak, for å minimere denne risikoen. IK-forskriften for kraftverk (deriblant vindkraftverk) er at kraftverkene skal ha gode rutiner for å forhindre utslipp fra trafogruver, lenskummer og hydraulikksystemer mv og at oljeholdig vann blir samlet opp og levert godkjent mottak.»

I vindkraftverk er det utelukkende laget tiltak for å hindre olje og kjølevæske å nå drikkevann noen få steder.

2: Olje og kjølevæske

Ifølge Vesta har en V117, 3,45 MW turbin 0,4% «lubricant and fluids» av en totalvekt på 436 tonn Det gir 1,744 tonn «lubricant and fluids». Med en densitet på ca 0,85 tonn/m3, blir det ca 2000 liter, form av hydraulikkolje, kjøleolje, smøreolje, og kanskje glykol.

Når olje og andre væsker skal skiftes ut oppe i nacellen på vindturbinen pumpes først den gamle oljen ut av tårnet før ny olje pumpes opp igjen. Dette er en kompleks operasjon som ofte medfører oljesøl. Da den brukte oljen lagres ofte ved mastene, som i de fleste tilfeller ligger ute i naturen, kan dette også medføre stor skade.

Ved flere av mastene har det være lagret betydelige mengder olje som er byttet ut, og utslipp har forekommet og sannsynligheten for nye utslipp av olje er betydelig. Fordi konsekvensene kan bli så store, er dette en risiko som man må ta mer alvorlig enn det blir gjort i dag.

Renser man derimot oljen, reduserer man risikoen for utslipp, man opprettholder oljens kvaliteter og viskositet, man slipper å skifte oljen, alle deler som krever smøring av oljen får en lengre levetid og dermed mindre reparasjonskostnader.

Ta kontakt med Norsecraft Tec så kan vi være behjelpelig med å montere et renseanlegg i nacellen, og istedenfor å skifte oljen, skifter man filter etter behov.

Vinn – Vinn for økonomi, miljø og driftssikkerhet.

Norsecraft Tec AS
Skuiveien 43
1339 Vøyenenga
Bærum
Norge
Org. nr.: NO997818997

Kontaktperson

HG
Harald Gefle
Teamleder/ Salgssjef
+47 911 92 443 harald@norsecrafttec.no

Send til en kollega

0.05