23948sdkhjf
Sponsored content

Symptomer på og behandling av urinretensjon

Hvis du har problemer med å urinere på naturlig måte, kan det være du har urinretensjon.

Urinretensjon handler dog ikke kun om problemer med å urinere. Hvis du for eksempel ikke kan tømme blæren helt under vannlating, kan du også ha urinretensjon.

Begge former for urinretensjon er viktige å være oppmerksom på, da de kan føre til uheldige konsekvenser.

Blæren kan bare inneholde en viss mengde urin, og derfor må den tømmes jevnlig. Blir ikke blæren tømt jevnlig, kan det forårsake ubehag og til og med smerter.

Hvis blæren ikke tømmes helt for urin når du urinerer, kan den gjenværende urinen også være problematisk.

Det er nemlig risiko for at den gjenværende urinen blir infisert, noe som kan resultere i urinveisinfeksjoner. Nyrene kan også ta skade av urinrester.

Opplever du problemer med din vannlating, enten du har vanskeligheter med å tisse eller opplever at du ikke kan tømme blæren helt under vannlating, vil det sannsynligvis være fordelaktig for deg å oppsøke lege, så du kan få avklart om du har urinretensjon og eventuelt få hjelp med problemet.

Akutt og kronisk urinretensjon: hva er forskjellen?

Akutt urinretensjon handler om problemer med å urinere. Her er det altså vanskelig å tømme blæren for urin, selv om den er helt full.

Akutt urinretensjon oppstår ofte plutselig og varer vanligvis bare en kort periode. Selv om denne typen urinretensjon sjelden varer lenge, er problemet likevel forbundet med smerte og ubehag.

Kronisk urinretensjon er en medisinsk tilstand som varer over lengre tid. Personer med kronisk urinretensjon kan oftest urinere på naturlig måte.

Problemet for dem er derimot å tømme blæren helt for urin, slik at det ikke ligger urinrester i blæren som potensielt kan skape problemer.

Ofte vet ikke folk at de har vanskeligheter med å tømme blæren selv. De finner ofte først ut av det i forbindelse med andre problemer, som urininkontinens eller urinveisinfeksjoner.

Hvis du mistenker at du har en av de to typene av urinretensjon, bør du oppsøke lege eller annet helsepersonell, så du kan få den hjelpen du måtte trenge.

Kjenner du deg igjen i følgende symptomer?

Hvis du kan relatere til symptomene nevnt nedenfor, kan det være at du har urinretensjon.

Anbefalingen er da å oppsøke lege, slik at dere sammen kan avklare utfordringene du opplever, og finne eventuelle løsninger.

Symptomer på akutt urinretensjon:

  • manglende evne til å urinere
  • smertefull og akutt trang til å urinere
  • ubehag eller smerter i nedre del av magen
  • oppblåsthet i nedre del av magen.

Symptomer på kronisk urinretensjon:

  • urinerer ofte
  • vanskeligheter med å urinere
  • uregelmessig eller svak urinstråle
  • stor trang til å urinere, uten at det kommer noe
  • trang til å urinere, selv om du nettopp har urinert
  • mild, konstant ubehag i urinveiene og nedre del av magen.

Kan urinretensjon behandles?

Behandling av urinretensjon er mulig, men avhenger av hvilken eller hvilke årsaker som ligger til grunn for problemet med vannlatingen.

Mulige behandlinger inkluderer blant annet utvidelse av urinrøret, stenter i urinrøret, operasjon eller tømming av blæren ved hjelp av et kateter.

Husk alltid å diskutere med legen din om hvilke muligheter som finnes for deg.

Som medlem av Coloplast Care kan du også diskutere dine muligheter med Coloplasts sykepleiere.

Hvis du er medlem kan du kostnadsfritt ringe til sykepleierne hos Coloplast alle hverdager, hvor de står klare til å hjelpe deg!

Sykepleierne har lang erfaring innen blant annet problemer med vannlating og kan også gi produktveiledning i Coloplasts utvalg av katetre for både menn og kvinner.

Coloplast Care-medlemmer kan også få tilsendt vareprøver fra Coloplasts utvalg uten kostnad.

Som medlem kan du altså prøve forskjellige katetre i fred og ro hjemme og deretter finne den eller de variantene som passer for deg.

Send til en kollega

0.031