Dette har Plastløftet-bedriftene oppnådd i 2022
I 2022 gjennomførte 74 medlemsbedrifter Plastløftet. De bedriftene står for 40 prosent av den totale plastemballasjen som Grønt Punkt Norge sine medlemmer satte på markedet i fjor.
Resultatene etter rapporteringen for 2022 viser nok en gang at deltakelse i Plastløftet gir resultater.
- Det er brukt 16.177 tonn resirkulert plast.
- 2.905 tonn unødvendig plast er kuttet.
- 3.888 tonn plastemballasje er erstattet med andre materialer.
- 3.752 tonn plastemballasje er designet for gjenvinning
Gjennomført Plastløftet
Å ta Plastløftet handler om å forplikte seg til å jobbe med å øke bruken av resirkulert plast, unngå unødvendig bruk av plast eller designe for gjenvinning. Hvert år må man rapportere på ett eller flere av disse punktene, for å bli godkjent som en av Plastløftet-bedriftene.
– Vi skiller mellom det å ta Plastløftet og gjennomføre, fordi det ikke skal være noe ris bak speilet hvis du tar Plastløftet, men ikke klarer å iverksette noen tiltak. Samtidig er det bare de som faktisk gjennomfører og rapporterer konkrete endringer som får profilere seg som en Plastløftet-bedrift, sier utviklingssjef Johannes Daae i Grønt Punkt Norge. Å delta i Plastløftet-samlinger er imidlertid åpent for alle medlemmer, både de som har tatt Plastløftet og ikke.
Bedrifter som gjennomfører Plastløftet kan profilere det i rapporter, markedsføring og andre relevante kanaler – men ikke på emballasjen.
Smitter over på andre materialer
Det unike med Plastløftet, er at bedriftene som har gjennomført dette, også bruker andre materialer enn plastemballasje
I 2022 sto disse 74 bedriftene for denne andelen av den totale medlemsmengden til Grønt Punkt Norge:
- 51 % av metallemballasjen
- 49 % av emballasjekartong og drikkekartong
- 40 % av plastemballasjen
- 31 % av glassemballasjen
- 28% av bølgepapp og kraftpapir
– Vi er sikre på at ved at medlemmene jobber konkret med å øke bruk av resirkulert materiale, unngå overemballering og designe for gjenvinning for plastemballasje, også tar med seg dette arbeidet over på andre emballasjematerialer, sier Daae.
Kilde: Grønt Punkt Norge