Fyru på Otta «gunner» på med kjempesvære glassfibertanker
GUTTA GUNNER PÅ: Både fordi Fyru stadig leverer større tanker og fordi det dreier seg om pistolsprøyting, er dette en ganske riktig beskrivelse.
Oddbjørn Dahl er daglig leder på Fyru. Han forteller til Plastforum at det hele startet med en tanke om en tank i 1972. Det var faktisk allerede da den første glassfibertanken fra Otta så dagens lys i fabrikklokalene ved Gudbrandsdalslågen.
Foto: Augeblikk Studio.
– Siden den gangen har mange billass med små og store glassfibertanker blitt produsert og sendt ut til utallige renseanlegg, hyttefelt og boligområder i hele Norge, forteller Dahl.
Selskapet skiftet navn til Fyru AS i 2023. Før det het det Fiberprodukt AS. På 70-tallet var navnet Monoplast.
Sprøyting og montering
Fabrikklokalet er delt i to, med egen avdeling for sprøyting og montering.
To glade gutter: Mattias Steine og John Storengen. Alle foto i resten av artikkelen: Magne Hagberg
– Ved å sette stålformer på en rondell som spinner sakte rundt, er det mulig å sprøyte et jevnt lag med glassfibertråd blandet med polyester på formene, forteller produksjonsmedarbeiderne Mattias Steine og John Storengen.
Det sprøytes en blanding av roving, polyester og herder.
Videre forteller de at etter en herdeperiode, blir denne myke blandingen stiv. Innerst står en vegg til 4 kubikk slamavskiller og herder. Neste steg er å skille avstøpet fra stålformen.
Bunnen til 4 kubikk slamavskiller står klar til avforming med sugekopper.
En haug med vegger til 4 kubikk slamavskillere ligger klare til montering.
Nye stålformer og nye produkter
Fyru har i dag ni ansatte. De lager fremdeles septiktanker, slik de startet med for 50 år siden. Men i dag blir også vanntanker, pumpekummer, støtbelastere og komplette infiltrasjonsanlegg produsert på Otta.
18 kubikk slamavskiller under montering.
Nye produkter medfører som regel dyre investeringer i stålformer til å støpe på.
– Hvis vi skal oppsummere det vi egentlig jobber med i en, enkel setning, handler det faktisk mest om dette; vi leverer løsninger som sikrer drikkevann og drikkevannskilder, sier Dahl.
Råstoff: Tråd (roving) og polyester.
Kjerneproduktet «egget» er fortsatt med
– Det at vi har 50 års erfaring, betyr ikke at vi lener oss på gammel kunnskap og de fiberarmerte tankene vi har produsert «i æille år», sier Dahl.
Han mener det er viktig å utvikle produktene samtidig som ny kunnskap stadig gir mer kompetanse.
Fv. 6 kubikk liggende slamavskiller og 4 kubikk slamavskiller. I bakgrunnen pumpekummer.
Kjerneproduktet har siden begynnelsen vært "egget", altså 4 kubikk slamavskilleren. Det er et produkt som fortsatt følger bedriften.
Kjempetanker
De siste årene har etterspørselen etter spesialtanker vært stor. De største tankene har blitt større og bedriften har de siste årene investert i flere stålformer med større dimensjoner. Før ble stortankene støpt på Ø 2 meter former. Nå lages de største tankene på Ø 2,40 meter og Ø 3 meter.
– De største tankene er på 145 kubikkmeter og er støpt på formene som er Ø 3 meter. De er 22 meter lange og satt sammen av 11 deler, sier Dahl.
Siden dette blir tungt og stort å håndtere, krever det en god porsjon logistikk ved montering inne i fabrikken. De største tankene krever også spesialtransport.
Særlig på disse spesialproduktene, finner Fyru løsningene i samarbeid med kunden. Og når det gjelder dimensjoner, er det flere hensyn å ta, blant annet hvor stor plass det er i terrenget der tanken skal ligge. Dette gjelder like mye små tanker på privat eiendom, som stortanker til næringsvirksomhet.
– Etter en boom frem til 2021, så har markedet flata ut. Det samme signalet får vi fra leverandørene våre. Vi forventer at markedet tar seg opp igjen, når renten og inflasjonen stabiliserer seg, sier Dahl.
Kilde: Intervju med Plastforum