23948sdkhjf

Oceanize har laget denne oppdrettsmerden av plast fra en utrangert merde

Et samarbeid førte nylig til en verdensnyhet.

FØRSTE I VERDEN: Dette er den aller første oppdrettsmerden i verden som er laget av resirkulert plast fra en utrangert merde fra Nova Sea.

Med denne innovasjonen, baner Oceanize vei for en ny måte å bruke resirkulert plast på.

Sunniva Nicolaisen er adm.dir. i Oceanize. Hun forteller til Plastforum at prosjektet ble støttet av Handelens miljøfond og Skattefunn.

Resirkulerer utrangert plast fra næringen tilbake til nye produkter

– Verdensnyheten er laget av plast fra en utrangert merde fra Nova Sea som har blitt til en ny merde av 100 prosent resirkulert plast tilbake til Nova Sea, sier Nicolaisen.

Dette er et resultat av et samarbeid mellom Oceanize, AKVA group, Nova Sea og Plasto.

– Vi i Oceanize klare til å samle inn enda mer utrangert plast fra næringen, og vi har både kompetansen og kapasiteten til å resirkulere og produsere enda mer granulat som kan bli til nye produkter, sier Nicolaisen.

Sjøsatt i Mo i Rana

Oppdrettsmerden ble nylig sjøsatt hos AKVA group i Mo i Rana, og den er nå sertifisert og på plass i et oppdrettsanlegg hos Nova Sea på Helgelandskysten. Oceanize har i flere år samlet inn plast og annet avfall rundt om i Norge.

Det skriver NRK i en artikkel.

– En av de viktigste oppgavene vi gjør, er å samle inn utrangerte oppdrettsmerder. Det er en omfattende prosess å kappe opp og kverne opp et anlegg, sier Nicolaisen til NRK.

Avfallet fraktes til Ottersøya, der de lager granulat som brukes til mange ulike nye plastprodukter. Flere ulike aktører driver med mye spennende på dette området nå. Under Sjømatdagene i januar, ble det for eksempel presentert paller til å frakte fisk på, laget av plast fra havet.

For Oceanize har det vært en lang prosess å få med seg næringslivet på satsingen, særlig fordi vi i Norge er vant til å bruke ny plast, istedenfor resirkulerte produkter.

Nå er Oceanize i ferd med å bygge opp stor kompetanse på gjenbruk av plastavfall. De håper andre næringer også blir flinkere til å kjøpe produkter av resirkulert plast fremover.

– Vi tror det er et stort marked som ligger og venter på oss. Nå har vi kommet i gang i oppdrettsnæringen, men dette tar tid. Det tar kanskje fem-seks år å utvikle nye produkter, så det kreves tålmodighet, sier Tom Richard Hamland i Oceanize til NRK

Sjøsetting av verdens første resirkulerte merd. Foto: AKVA group.

Kilde: Intervju med Plastforum og artikkel på NRK.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078