Zara pålagt å svare om plastbruk
NEKTET Å SVARE: Hvor mye plast putter Zara i klærne sine? Da Framtiden i våre hender spurte kleskjeden om plastbruken deres, nektet de å svare.
Hemmeligholdet ble meldt inn til Klagenemda for miljøinformasjon. Nå har Framtiden i våre hender vunnet klagesaken. Zara er dermed pliktet til å svare på spørsmål om syntetiske fibre, resirkulering og mikroplast i produksjon av klær.
Det skriver Framtiden i våre hender i en pressemelding.
Det er Zaras eier i Norge, Inditex Norge AS, som nå er pliktet til å svare.
– Motebransjen er avhengig av plast for å selge oss klær som ikke varer. Vi vil vite mer om omfanget, og om kleskjedene har planer om å endre på den miljøskadelige praksisen, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.
Foto: Framtiden i våre hender.
Hvor mange tonn klær laget av syntetiske fibre og hvor stor andel av hele klesproduksjonen dette er, er noen av spørsmålene Framtiden i våre hender krever svar på.
Zara/Inditex svarte aldri på forespørslene. Klesprodusenten svarte heller ikke på spørsmål om hvem som er bærekraftansvarlig i selskapet. Etter to måneder uten svar meldte Framtiden i våre hender saken inn til Klagenemda for Miljøinformasjon. Nemda er et uavhengig offentlig organ som skal sørge for at miljøinformasjonsloven blir fulgt.
Pliktig å svare på spørsmål om syntetiske fibre
Miljøinformasjonsloven slår blant annet fast at både private og offentlige virksomheter er pliktet til å gi informasjon om deres påvirkning på miljøet, dersom påvirkningen blir vurdert som stor nok.
«Nemnda mener spørsmål om bruk av syntetiske fiber i klær er miljøinformasjon», er en av flere konklusjoner i vedtaket.
Framtiden i våre hender vil også ha svar på kleskjedens bruk av resirkulert materiale. Informasjon om utslipp av mikroplast i produksjonen blir også etterlyst, samt arbeidsforhold for tekstilarbeidere som må håndtere mikroplast i klesfabrikkene.
Og hva med overskuddsvarene?
– Plast og dårlig arbeidsforhold er to grunner til billigjaget hos kleskjedene. En mer bærekraftig industri må ha en løsning på begge disse utfordringene, sier Bakken Riise.
Ikke minst blir Zara spurt om de har kontroll på avfallet fra klærne de produserer. Hva Zara gjør med overskuddsvarer, og hvilke rutiner Zara har for klær som eventuelt blir samlet inn i butikkene, er blant andre spørsmål som snart blir belyst.
Les hele pressemeldingen for å se spørsmålene som ble stilt, samt hele vedtaket fra Klagenemda for miljøinformasjon.
Kilde: Pressemelding fra Framtiden i våre hender.