Forbrukerne er usikre på hvordan matemballasje skal resirkuleres
TUNGT Å FORSTÅ: Forbrukere over hele Europa synes resirkulering av matemballasje er vanskelig.
I neste omgang kan det føre til mindre innsats for å resirkulere. Det skriver Universitetet i Reading i England i en pressemelding.
Forskningen ble utført i InformPack-prosjektet, gjennom en undersøkelse med 2000 europeiske forbrukere.
Samarbeidet involverte University of Reading og andre europeiske industripartnere og forskningsinstitutter, inkludert Aarhus Universitet i Danmark. Prosjektet er finansiert av EUs European Institute of Innovation and Technology Food-initiativ og går mellom 2022 og 2024.
Tverrkulturelle variasjoner blant forbrukere, som bevissthet, informasjonshull, problemer og holdninger til matemballasje er undersøkt.
Forbrukerne har problemer med å forstå resirkuleringssymbolene på emballasjen. Ifølge undersøkelsen leter folk etter enklere kommunikasjon, som videoer og infografikk, for å øke forståelsen av resirkulering.
– Forbrukere over hele verden prøver å ta mer bærekraftige valg, men de møter fortsatt hverdagslige hindringer med resirkulering og avkoding av emballasjeetiketter, sier InformPack-prosjektleder Stella Lignou.
Lignou mener det må skapes bedre offentlig veiledning, ved å gi forbrukerne den informasjonen de ønsker via for eksempel videoer, for å få til reelle atferdsendringer.
Sammenlignet med tidligere års undersøkelser, som fremhevet kampen for resirkulering i hjemmet, fant 2023-rapporten at resirkulering underveis er like utfordrende for forbrukere, siden offentlige resirkuleringsalternativer fortsatt er få og langt mellom.
Kilde: Pressemelding fra Universitetet i Reading i England.