23948sdkhjf

Hele 98 mottak av landbruksplast i Norsirk-regi

– Flere mottak gir bedre dekning for innsamling av landbruksplast, hvilket er med å bidra til at vi kan sende mer landbruksplast til gjenvinning, sier Trond Espen McDonald Bygland i Norsirk i en en pressemelding.

– Vi vet at fra neste år kommer den nye rundballeplasten som Felleskjøpet skal sette på markedet med gjenvunnet plast i seg. Da må vi samle inn så mye som mulig, slik at tonnene med gjenvunnet materiale også øker, sier McDonald Bygland.

Bonden har ansvar for å levere ren plast

Rådgiveren i Norsirk understreker at bonden har et eget ansvar for at rundballeplasten kan gjenvinnes.

– Kvaliteten, renheten på det som leveres inn, er avgjørende for hvorvidt vi kan materialgjenvinne landbruksplasten og at den videre kan brukes i produksjon av ny rundeballeplast. Han oppfordrer bøndene til selv å passe på å riste plasten ren og oppbevare den slik at den egner seg for materialgjenvinning.

Lettvint med presse på gården

Roger Håseth og Signe Linda Håseth har 37 melkekyr og 80 okser og kviger på en gård som ligger på Nord-Vestlandet. Familien på Håset-gården har hatt presse på låven i flere år, og synes det er enkelt å riste plasten fri for gress før den går i pressa.

– Det er godt å ha systemer for sortering og levering av både rundballeplast som vi har mye av, men også inner-nettet og annet avfall. Alt avfall som oppstår på en stor melkegård må håndteres riktig, forteller gårdbrukeren, og mener investeringen i plastpressa var svært fornuftig.

– Vi får bort plasten med det samme, ingenting roter rundt eller flyr av gårde med vinden, noe som fort kan være tilfelle her på Nord-Vestlandet hvis man eksempelvis samler plasten i en haug båk låven, sier Roger Håseth.

I tillegg til avtalene Norsirk har på plass med innsamlere lokalt, har også Felleskjøpet Agri etablert egne ordninger for innhenting av landbruksplast i alle regioner hvor selskapet har aktivitet. I fjor samlet samvirket inn nesten 500 tonn rundballeplast gjennom ordningen hvor bonden rister ren og presser rundballeplasten i egen presse. Plasten lagres på gården, og Felleskjøpet henter denne gratis på returkjøring gjennom sitt eget logistikk- og transportnett.

– Vi ser økende interesse, og stadig flere bønder investerer i manuelle eller mekaniske plastpresser. Når bonden rister ren og presser plasten umiddelbart etter bruk, ser vi at denne plasten får en helt annen kvalitet. Det forenkler også arbeidet betraktelig for bonden, sier Geir Vik, innkjøpsdirektør i Felleskøpet Agri.

Norsirk tok over 60 prosent av markedet for innsamling og gjenvinning av landbruksplast fra januar 2024, og kan vise til 98 mottak i hele landet – samtidig som Felleskjøpet har sitt gratistilbud til bønder om å ta med ballet landbruksplast på returtransport fra bonden.

  • Landbruksplast er en fellesnevner for ulike plasttyper som bonden bruker i gårdsdrifta som ikke inngår i produsentansvarsordningen.
  • De vanligste typene er vikleplast/rundballeplast, fiberduk og solfangerfolie.
  • Les om Norsirk sitt arbeid med landbruksplast, og se oversikt over innsamlere her
  • Innsamlere eller bønder som har spørsmål om ordning lokalt i deres område, må gjerne ta kontakt med Norsirk på e-postadressen: landbruk@norsirk.no
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.074