Betydelig mindre CO2-utslipp når fossil plast erstattes med bioplast
I studien, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Engineering, sammenlignet forskerne karbondioksidutslipp i fire stadier i livssyklusen til produkter laget av tradisjonell oljebasert plast med utslipp fra tilsvarende produkter laget av biologisk nedbrytbar bioplast, hovedsakelig melkesyrebasert PLA. Det skriver Nordisk Bioplastforening på sine nettsider.
De fire livssyklusstadiene inkluderte innkjøp av råvarer, plastproduksjon, produktproduksjon og avfallshåndtering
Forskningsgruppene analyserte tusen olje-plastprodukter i form av plastposer, dagligvarebokser, drikkekopper, etc., og fant at deres karbondioksidutslipp varierte fra 52,09 kg til 150,36 kg karbondioksidekvivalenter. For tilsvarende produkter laget av biologisk nedbrytbar plast var utslippene bare 21,06 kg til 56,86 kg karbondioksidekvivalenter, noe som representerer bemerkelsesverdige reduksjoner på mellom 13,53 prosent og 62,19 prosent.
Studien viste også at livssyklusstadiene i plastproduksjon og avfallshåndtering hadde størst innvirkning på utslippene av karbondioksid, og dette gjaldt både tradisjonell fossil plast og biologisk nedbrytbar bioplast. I tillegg, for bioplast, viste studien betydelig karbonreduksjonspotensial i innkjøpsfasen av råvarer.
For biologisk nedbrytbar bioplast ble det også bemerket – ikke overraskende – at kompostering og anaerob fordøyelse var de mest fordelaktige alternativene for avfallshåndteringsmetoder, takket være deres positive miljøpåvirkning.
Studien peker også på at den økte kostnaden for bionedbrytbar bioplast er en utfordring. Selv om studien fremhever miljøfordelene med biologisk nedbrytbar plast, understreker forskerne behovet for mer økonomiske produksjonsteknikker og avfallshåndteringsmetoder for slik plast.
Forskergruppen på 14 personer består av forskere fra Kina, hovedsakelig fra Universitetet i Tianjin, men gruppen består også av forskere fra Storbritannia og Sveits.