23948sdkhjf

Økonom på Plast-og komposittkonferansen: - Velferdsstaten vil hjelpe dere

- Norsk økonomi kommer til å trulte videre som vanlig uten de store opp- og nedturene.

Det sa Arne Sæterbakken fra Sparebanken Sogn og Fjordane under første dag av Plast- og komposittkonferansen i Ålesund.

Han tegnet et bilde av en verden som er preget av flere utfordringer. Krig, miljø og klima, pandemi, og la til at norsk rentepolitikk styres av det som skjer internasjonalt.

Svak produktivitet

- Den største utforedringen i norsk økonomi er svak produktivitet, og slik vil det være også i framtiden. Den svake norske krona vil også i framtiden være svak. Men BNP og norsk økonomi kommer til å trulte videre av gårde slik den gjør i dag uten de store opp- og nedturene. Ja, dere kommer til å møte tøffere marginer, men skulle dere ikke klare dere i framtiden så har vi velferdsstaten som vil hjelpe dere, sa Sæterbakken.

Han la til at svekkelsen av den norske krona skyldes vår velstand, og pekte på høyt sykefravær, noe Norge har råd til fordi vi har så god velferd her i landet.

-Inflasjonen er kommet tilbake på et normalt nivå, men vi kutter ikke renta slik EU, Sverige og USA nå har gjort. Det er imidlertid utlandet som styrer norsk rentepolitikk, sa han.

Endret maktstruktur

I sitt foredrag så han framover, og menter at veksten vil avta, lønningene vil øke og lønnsomheten vil utfordre norske bedrifter.

Sæterbakken pekte også på at det gamle maktsenteret i verden preget av vestlige demokratier i dag blir utfordret.

- Kina har hatt en voldsom utvikling som utfordrer USA. Kineserne er egoistisk og tenker kun hva som er til det beste for dem. Men i Kina er det nå en overkapasitet i industrien, og de pumper dermed ut varer til Europa. Dette truer arbeidsplasser i Vesten, noe som betyr at Kina får en større kontroll over hele verden, sier han. I Kina har nå egenproduserte biler tatt over hjemmemarkedet.

Høyrenasjonalisme

- Vi ser en ganske ekstrem høyrevind over store deler av den vestlige verden. Hvordan tror du dette vil påvirke politikken om å nå Paris-avtalens mål?

-Jeg tror at selv de mer høyrenasjonalistiske partiene er nødt til å ta innover de ekstreme klimaendringene som folk i Europa nå merker på kroppen. Disse politikerne kan ikke bare være nasjonalistiske, de måtte komme til å ta innover seg de klimamessige utfordringene, svarer han.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063