23948sdkhjf

Får 15 millioner: Vil lage nedbrytbar plast – fra alger

Waste2Plastic-prosjektet ved Umeå universitet har mottatt 15 millioner svenske kroner fra det svenske energiverket og dets industrielle partnere for å produsere biologisk nedbrytbar plast (PHA) ved bruk av mikroalger.

Algene dyrkes i avløpsvann i Umeå og omdanner karbondioksid fra røykgasser til biomasse.

– Biomassen må da tilføres bakterier som lager plast til lamper og emballasje. Vi er på vei mot en bærekraftig bioplastindustri, sier Christiane Funk, prosjektleder ved Kjemisk institutt.

Nedbrytes over hundrevis av år

Utviklingen av plast har nesten utelukkende vært fossilbasert, både på grunn av gunstig pris og tilgjengelighet på fossilt råstoff. I løpet av de siste 50 årene har årlig global produksjon økt fra 1,5 millioner tonn til over 395 millioner tonn. Fossilbasert plast havner i hovedsak på søppelfylling – bare rundt 9 prosent av plasten blir resirkulert og 12 prosent forbrennes, mens de resterende 79 prosent vil sakte nedbrytes, og ta hundrevis av år.

– Biobasert plast, generert fra fornybare ressurser, kan spille en viktig rolle i den sirkulære økonomien for å unngå bruk av fossilt brensel. Det betyr også nye metoder for dekomponering eller resirkulering og mindre giftige kjemikalier i produksjonsstadiet, sier professor Christiane Funk.

Hun fortsetter:

– Biologisk nedbrytbar plast har blitt foreslått som erstatning for å møte fremtidens plastbehov, men innen 2022 utgjorde bioplast bare 1 prosent av plasten som produseres i verden. Et av de største problemene for kommersialiseringen av biologisk nedbrytbar plast er dens høye produksjonskostnader sammenlignet med plast fra petrokjemikalier.

Alger fra nærområdet

Waste2Plastic-prosjektet har som mål å redusere karbonavtrykket ved å bruke lokale stammer av nordiske mikroalger som råstoff, noe som reduserer forbruket av fossilt brensel i produksjonen av bioplast og gjør plasten biologisk nedbrytbar.

Algene dyrkes i industrielt og kommunalt avløpsvann i Umeå (i samarbeid med Vakin og Umeå Energi), hvor de utfører fotosyntese og omdanner karbondioksid fra røykgasser til biomasse. Biomassen må deretter tilføres PHA-produserende bakterier, som bærekraftig produserer plast.

Dyrking av mikroalger har flere positive effekter. Karbondioksid fjernes fra røykgasser og bidrar til å dempe klimaendringer umiddelbart, mikroalger fjerner aktivt forurensninger i avløpsvanngjenvinningsprosessen, og mikroalgebiomasse er en fornybar kilde som ikke krever dyre materialer, næringsstoffer eller dyrkbar jord.

– Prosjekter som vårt vil bane vei for å skape en bærekraftig bioplastindustri, sier Christiane Funk.

"Fantastiske organismer"

Fra den miljøvennlige PHA vil prosjektets industrielle partnere så designe lamper og lage emballasjematerialer. Ved hjelp av et firma i Sundsvall skal også biologisk nedbrytbarhet av PHA testes.

Hun mener det er svært verdifullt at både Waste2Plastic og Re:Source fokuserer på sirkularitet og bærekraft.

– Mikroalger er fantastiske organismer som kan bidra til en bærekraftig fremtid. De omdanner karbondioksid til biomasse, som så kan brukes i bioteknologiske prosesser, de kan rense avløpsvann, de produserer det meste av oksygenet vi puster inn – og de er vakre, sier Christiane Funk.

Om Waste2Plastic-prosjektet:

Waste2Plastic-prosjektet – sirkulær økonomi, resirkulering av CO2, nitrogen, fosfor og vann til bioplast i et bærekraftig samfunn har mottatt over 15 millioner svenske kroner fra blant annet Energibyråets strategiske innovasjonsprogram RE:Source, som fokuserer på å utvikle sirkulær og ressurseffektive materialstrømmer som holder seg innenfor planetens grenser.

Waste2Plastic-konsortiet består av forskere fra Umeå universitet (Christiane Funk, prosjektleder, og Leif Jönsson), SLU (Francesco Gentili og Carmen Cristescu), RISE Processum (Lalie Kossatz og Pooja Dixit) og industrielle partnere.

Kilde: Pressemelding fra Umeå Universitet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.064