23948sdkhjf

Forbruk av engangshansker i millionklassen presser klimaet

Millioner av engangshansker blir kastet i sykehussystemet.

Hvis sykehusene skal redusere klimaavtrykket, kan vaskbare gjenbrukshansker utgjøre en betydelig forskjell.

Den utstrakte bruken av engangshansker i sykehussystemet legger et solid press på klimaet. Ikke minst etter korona har forbruket eksplodert, ifølge Plastforum.dk.

Gjenbruk av «engangshansker»

Derfor er det store perspektiver i et dansk utviklingsprosjekt som vil skape et gjenbrukbart alternativ i sykehussystemet til de velkjente blå engangshanskene laget av den syntetiske gumminitril.

Målet er å gagne både klimaet og den grønne omstillingen samt forsyningssikkerheten til verneutstyr, som var under hardt press under koronaen.

I 2021 sto helsevesenet for 6 prosent av Danmarks CO2-utslipp. En del av utslippet skyldes bruk av blant annet nitrilhansker.

Ny forsyningskjede

Derfor vil et dansk konsortium med støtte fra det danske miljødirektoratet være de første i verden til å lage en ny forsyningskjede med gjenbrukbare nitrilhansker som kan samles inn, sorteres, vaskes og distribueres.

– Vi har allerede et velfungerende system der kittel, laken, kluter og andre tekstiler samles inn, vaskes og sendes tilbake til helsepersonellet.

– Så å vende blikket mot hanskene er selvsagt, sier prosjektleder Søren Haack fra Teknologisk Institutt.

Bare i region Midtjylland ble det under koronaepidemien delt ut 138 millioner engangshansker, som brukes kort og deretter kastes.

Dette ga selskapet Bait A/S ideen om å gjøre noe med det massive avfallet.

Tre millioner hansker pr dag under pandemien

– Vi leverer allerede engangshansker til regionene i Danmark. Og under koronaepidemien fikk vi høre at forbruket av engangshansker var tre millioner – pr dag, sier administrerende direktør og partner Kent Pedersen fra Bait A/S.

Mens Bait A/S skal stå for produksjonen av nitrilhanskene, vil Textilia stå for innsamling, vask og distribusjon av hanskene. De forventes å kunne gjenbrukes opptil 15 ganger.

Den grønne omstillingen av sykehusvesenet innebærer blant annet at det nå også stilles krav til miljø- og klimaavtrykk i offentlige anskaffelser og anbud.

Danske regioner må halvere sykehusenes CO2-utslipp innen 2035 sammenlignet med 2022.

Den dominerende delen må finnes på innkjøpte varer som hansker.

Kilde: Plastforum.dk

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047