23948sdkhjf

Banebrytende teknikker innen komposittmaterialer

Avdeling for biomaterialer har fått publisert hele to artikler i samme utgave av det anerkjente tidsskriftet Dental Materials. Artiklene presenterer banebrytende teknikker for å undersøke resinkompositter, og er publisert i samarbeid med to studenter på utveksling til avdelingen.

De to vitenskapelige artiklene, som nylig ble publisert i Dental Materials, er gjort i samarbeid med studentene, Stefanie Linskens og Emile Mensikova, som var på utveksling til Avdeling for biomaterialer, forteller fagleder Håvard Haugen i en artikkel på UiO, det odontologiske fakultet.

Banebrytende teknikker

– Artiklene utforsker hvordan fyllstoffinnholdet i resinkompositter påvirker polymerisasjonsprosessen, inkludert krymping og grad av omdanning både for kommersielle og eksperimentelle fyllingsmaterialer. Studien benytter for første gang banebrytende teknikker som 3D mikro-CT og optisk fototermisk infrarød spektroskopi (O-PTIR), og er den første som bruker O-PTIR for å undersøke resinkompositter, sier Haugen for å utdype innholdet.

– Ved hjelp av fem eksperimentelle kompositter med fyllstoffinnhold mellom 55 og 75 vektprosent, viser resultatene at økt fyllstoffinnhold reduserer både volumetrisk og lineær krymping, samt grad av omdanning. Samtidig bidrar høyere fyllstoffinnhold til en jevnere krymping på tvers av ulike dybder under herdingen – en viktig faktor for kliniske anvendelser, spesielt ved dype fyllinger, forklarer han.

– Vi har også sammenlignet ulike nye kommersielle komposittfyllinger, mange som brukes idag på vår klinikk.

Vil forbedre kliniske resultater

– Studien gir også innsikt i hvordan både flytende (flowable) og formbare (sculptable) resinkompositter oppfører seg under polymerisasjon. Flowable kompositter viste raskere polymerisasjon og høyere omsetningsgrad, men denne fordelen blir imidlertid kompromittert med større volumetrisk krymping. Disse forskjellene kan ha kliniske konsekvenser, og fremhever viktigheten av å tilpasse materialvalg etter spesifikke bruksområder.

– O-PTIR-teknikken viste seg å være spesielt nyttig for å kartlegge polymerisasjonsprosessen på et detaljnivå som tradisjonelle metoder ikke fanger opp. Dette gir nye innsikter som kan brukes til å optimalisere fyllingsmaterialer for bedre ytelse og lengre levetid. Videre har vi laget en ny målemetode som viser hvor krymping oppstår i fyllingsmaterialer. Ved å scanne fyllingsmaterialer med vår mikro CT både før og etter herding, kan lage nøyaktige 3D modeller som viser hvor krympingen oppstår. Dette har ikke blitt gjort før.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094