Går for den blågrønne trøya i bransjen
– Det må jobbes inn fra alle fronter, ikke bare for bærekraftens skyld – men også fordi det kommer stadig flere krav og incentiver som gjør at det blir dyrt å la være, og lønnsomt å være først ute med gode løsninger, sier daglig leder i Iris Produksjon, André Svendsen, ifølge en pressemelding fra Nofir.
– Det som er lønnsomt økonomisk er i økende grad sammenfallende med det som er riktig fra et klima, - miljø, - og samfunnsperspektiv.
Berømmet innsatsen
I februar hadde Iris besøk av leder for Miljøpartiet de Grønne, Arild Hermstad, som berømmet arbeidet med å redusere klimagassutslipp, og å finne sirkulære løsninger.
Én av tingene som gir klart størst klimagevinst er materialgjenvinning. Initiativ som Salten Ombrukssentral kobler sammen ulike næringer og bedrifter, og overskuddsprodukter som fortsatt kan ha en lang levetid.
Den samme øvelsen kan man gjøre for bygg- og anleggssektoren, og en rekke andre sektorer.
– Når vi gjenbruker eller oppsirkulerer ting så unngår vi ikke bare å skape avfall, vi unngår å måtte utnytte nye materialer – det er en dobbel gevinst, sier Svendsen.
Om selskapene:
- Iris Produksjon drifter avfallsanlegget i Vikan utenfor Bodø
- Selskapet håndterer alt avfall som blir samlet inn av husholdnings- og næringsrenovasjon i Iris-konsernet og drifter i tillegg Vikan deponi
- Nofir (tidligere Norsk Fiskeriretur) sprang i sin tid ut av Iris Salten – og har siden blitt et eget selskap som deleies av Iris Produksjon, Egersund Group, Aquafil S.P.A og Lofoten Avfallsselskap
– Enorme gjenvinningstall
En annen aktør som berømmer arbeidet til Iris Produksjon er bodøbedriften Nofir. Selskapet, som er deleid av Iris Produksjon, har slått seg opp som et av verdens største på innsamling og gjenvinning av fiskeri- og oppdrettsredskap.
I 2023 samlet de inn 192 000kg fiskeri- og oppdrettsredskap fra Iris – hvorav alt ble materialgjenvunnet. Det er en økning på 92% i materialgjenvinningsgraden, og en nær dobling i innsamlet materiale fra 2022, forteller daglig leder Øistein Aleksandersen.
– Det er enorme tall, og et kjempebidrag til det blå gjenvinningsarbeidet. Materialet får siden leve videre i produkter fra kjente merker som H&M, Gucci, Prada og BMW – igjennom vår partner Aquafil, sier Aleksandersen.
Iris kjøper også på sin side tilbake og velger bevisst produkter som containernett laget av Nofir – og av oppsirkulerte fiskenett.
Klimabesparelsene er på omtrent 1.100.406 kg CO2e, tilsvarende 10.000 tur/retur-flyvninger Oslo-London. Nofir-sjefen mener det illustrer noe vesentlig med morgendagens gjenvinning.
– Gjenvinnere som Iris har muligheten til å hjelpe mange ulike næringer med å bli både mer sirkulære og mer bærekraftige. Etter hvert har dette blitt litt tomme ord som kanskje brukes for ofte, sier han, og føyer til:
– Men, det er faktisk så konkret som at Iris samler inn og muliggjør ombruk og materialgjenvinning, og dermed bidrar til bedre og mer økonomisk ressursutnyttelse, masse nye produkter og tjenester, og et mye bedre klima- og miljøregnskap, sier Aleksandersen.