23948sdkhjf

John Smits: – En virkelighet vi må tilpasse oss

I den nyeste episoden av bransjepodkasten I bunn og grunn, advarer statsmeteorolog Jon Smits om mer ekstremvær.

Han oppfordrer bransjen til å dimensjonere infrastrukturen for økt nedbør og høyere temperaturer.

Pipelife Norge står bak podkasten I bunn og grunn, hvor statsmeteorolog John Smits deler sin innsikt om hvordan klimaendringene påvirker Norge, og hva det betyr for infrastrukturen i landet vårt. 

Advarer mot ekstremvær

I en engasjerende samtale med kommunikasjonssjef i Pipelife Norge, Brage Stenberg Johnsen, forteller Smits hvordan været har endret seg siden han startet som meteorolog på midten av 1980-tallet. Han advarer mot stadig mer ekstremvær.

Nedbørsmengdene øker

Jon Smits, som har vært en kjent stemme på NRKs værvarslinger i snart 25 år, forklarer at vi allerede ser effekten av klimaendringene med høyere temperaturer og mer nedbør. Nedbørmengden i Norge har økt med omtrent 20 % siden 1900, og temperaturen har steget med 1,3 grader i samme periode.

– Det viktigste vi ser nå er at det regner mer og kraftigere. Det påvirker infrastrukturen og krever at vi tilpasser oss, uttaler Smits i podkasten.

– Legg store rør!

For bransjen som arbeider med vann- og avløpshåndtering, understreker Smits behovet for å tenke langsiktig.

– Legg store rør, bruk dimensjoner som tåler fremtidens vannmengder, sier han.

Han advarer mot kortsiktige økonomiske løsninger som kan bli langt dyrere i fremtiden, når man tvinges til å oppgradere rørnettet for å unngå flomskader. Samtalen peker på hvordan klimaendringene kan bli enda mer dramatiske i fremtiden, og Smits uttrykker bekymring for farene som kan oppstå dersom vi ikke klarer å tilpasse oss.

På en ny klimareise

– Vi har så vidt startet på en reise som kanskje fører kloden til et helt annet klima enn det vi er vant til, advarer han.

Podkasten, som er rettet mot profesjonelle innen infrastruktur, samferdsel og kommunalteknikk, gir innsikt i hvordan klimaendringene påvirker Norge og hvordan vi kan tilpasse oss.

Episoden med John Smits er tilgjengelig på Spotify, Apple Podcasts og på nett.

Kilde: Pressemelding fra Pipelife

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079