Norner legger til rette for sirkularitet
I 2022 innviet den norske FoU-spesialisten, Norner, Nord-Europas største testsenter for plast og komposittmaterialer.
Med mer enn 40 års erfaring ble Norner dermed en av de viktigste FoU-partnerne for et bredt spekter av bransjer over hele verden.
Hele verden
Det lukter plast og det er klinisk rent. Et stille lydbilde av forskning og kontemplasjon ligger som et usynlig teppe over de store lokalene. Mikroskoper, datamaskiner og høyteknologiske maskiner står side om side med medarbeidere fra hele verden, og utenfor vinduene renner elven rolig forbi industrikvarteret.
En omvisning på senteret en varm høstdag gjenspeiler at Norners nesten 100 ansatte kommer fra 18 forskjellige nasjoner. Samtalen foregår ofte på engelsk med et variert, vakkert utvalg av dialekter avhengig av hvor i verden de ansatte opprinnelig kommer fra.
Klar forretningsvisjon
Norners forretningsvisjon er klar: Selskapet skal være best på industrielle FoU-tjenester og utvikling av innovative og bærekraftige polymerløsninger i nært samarbeid med industrien, ikke bare i Norge, men i hele verden.
Kundene finnes først og fremst i polymerindustrien, i energisektoren, i medisin- og næringsmiddelindustrien og i sektoren 'akva og mobilitet', som inkluderer akvakultur, infrastruktur og bilindustri.
Testing av lagervarer
Det er ting som tyder på at Norner er en forretningspartner som for mange bedrifter ikke bare er hyggelig å ha, men også nødvendig å ha. Spesialistene i Porsgrunn jobber dels med lange utviklingsprosjekter, men håndterer også hasteoppgaver som under Covid-19, da forsyningssikkerheten fikk et tilbakeslag, og et stort antall plastbedrifter i Norden måtte se gjennom lagrene sine for å finne nye. materialer for eksisterende bestillinger.
Her kom Norners ekspertise inn nesten over natten, fordi lagervarene skulle testes og kvalitetsgodkjennes, helst i går fremfor i morgen.
Suez-kanalen
-Varelagre var et større problem under Covid-19 enn det er nå, til tross for at forsyningssikkerheten fortsatt ikke er på høyden, sier Morten Augestad i Norner.Han ser derimot en annen trend på grunn av problemer med logistikk fra Kina på grunn av konflikten i Rødehavet, som har tvunget rederier til å legge om aktiviteter til sikrere skipsruter enn Suez-kanalen.
- Noen produsenter ønsker å flytte produksjonen hjem. Dette ser ut til å være en prosess som vil fortsette en stund fremover. Dette skaper nye behov for råvarer og godkjenninger for råvarer, og det føler vi på Norner. Krigen i Ukraina spiller selvsagt også inn i det bildet, sier Morten Augestad.
Sirkularitet er hjertet til Norner
- Sirkulære prosjekter bærer Norner inn i fremtiden i disse årene, hvor bærekraft er et must for europeiske plastbedrifter, og hvor det fra EU pålegges den europeiske plastindustrien enda flere reguleringer, inkludert produsentansvar for emballasje, engangsplastdirektivet og 'ELV', direktivet om engangskjøretøyer, sier Augestad.
– Sirkularitet er egentlig et nøkkelord i alt vi gjør. Vi lener oss på flere punkter i FNs 17 verdensmål, blant annet målet om å utvikle pålitelig infrastruktur, fremme bærekraftig industri og investere i vitenskapelig forskning og innovasjon i plastindustriens verdikjeder med et globalt utsyn og inspirasjon via vår kompetanse, sier Morten Augestad.
Norner er også forpliktet til de globale målene om å oppmuntre industrier, bedrifter og forbrukere til å gjenbruke, resirkulere og redusere avfallet sitt, samt begrense økningen i den globale gjennomsnittstemperaturen.
- Fremme bærekraft
– Vår forskning er basert på løsninger som fremmer bærekraft og reduserer energiforbruket og drivhuseffekten for våre kunder og leder bedrifter til mer bærekraftige valg av material. Og vi utvikler nye løsninger for resirkulering av plast, legger Thor Kamfjord, direktør for bærekraft og samfunnsansvar.
Et av Norners høyprofilerte prosjekter akkurat nå er løsninger for en sirkulær økonomi i norsk havbruk.
Prosjektet heter SirkAQ og har som mål å fremme overgangen fra lineær til sirkulær økonomi i akvakultur. Dette må gjøres ved å etablere og implementere bærekraftige sirkulære verdikjeder for plast fra kassert utstyr fra havbruksnæringen gjennom resirkulering, reparasjon, levetidsforlengelse og bruk av resirkulerte materialer i nye produkter. Målet er å optimalisere ressursbruken og redusere miljø- og klimafotavtrykket til havbruk, med visjonen om null plastavfall innen 2030.
Kilde: Plastforum.dk