Dyreatferden endrer seg med økt «tilgang» på plast
På en strand på Sri Lanka, dekket av plastpellets, tok en naturfotograf nylig et bilde av en eremittkreps som vandret av gårde med en måleskje i plast på ryggen. At plastavfall i naturen endrer måten dyrene lever og beveger seg på, er kanskje ikke så rart?
Plastavfall i naturen er blitt så omfattende at forurensningen ikke bare endrer dyrenes naturlige miljø, men også måten de lever, beveger seg og dør på, ifølge en artikkel i Adresseavisa.
Sjekk bildene og les hele artikkelen HER.
Adresseavisa viser til en forskningsstudie som har tatt for seg bilder lastet opp på nettet av naturfotografer. De har funnet ut at det har blitt vanlig at dyr, alt fra bier, fugler, krabber, fisk og annet marint dyreliv, bruker plast i sine habitater, blant annet som beskyttelse.
Det er vanlig for eremittkrepsen å bruke annet enn skjell på ryggen, og plast er det vanligste materialet de tar i bruk. Denne tilpasningen gjelder også på tvers av dyrearter.
Plast gjør det mulig for skapninger som lever langs kysten, å overleve og reprodusere seg på åpent hav – dermed øker faren for invaderende arter som raskt sprer seg utenfor sine naturlige leveområder.
Tall fra OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) viser at det globalt produseres rundt 435 millioner tonn plastavfall årlig. Så mye som 23 millioner tonn havner i vannøkosystemer.