23948sdkhjf

Mikroplast fra bildekk forurenser Arktis

Forskere finner mikroplast fra bildekk i regn på Svalbard.

– At vi finner mikroplast fra dekk i lufta på Svalbard er svært urovekkende og illustrerer at slike forurensende partikler blir transportert langt fra utslippskildene. Det viser tydelig at det ikke bare er lokale utslipp som bidrar til denne omfattende foruresningen, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Finnes overalt

I år igjen viser miljøovervåkning at mikroplast, spesielt fra bildekk, finnes overalt.

Nye resultat fra norsk miljøovervåkning viser overraskende funn av partikler blant annet fra bildekk i regnvann på Svalbard. Forskere mener dette ikke stammer fra bilkjøring på Svalbard, som det er svært lite av, men at det kommer langveisfra med lufta, før de faller ned med nedbør.

Disse partiklene finner vi også i Sør-Norge, ikke overraskende med høyere nivå enn på Svalbard, og er knyttet til luftmasser fra øst.

Slitasje av bildekk er en av de største kildene til mikroplast i Norge

Miljøovervåkningen, som er finansiert av Miljødirektoratet og utført av forskingsinstituttet Nilu, sammen med Norsk institutt for vannforsking (Niva), viser at bildekkpartikler blir spredt langveis med lufta.

Det er grunn til å tro at bildekk alene slipper ut så mye som 3,6 millioner tonn mikroplast pr år på verdensbasis, og er sammen med måling og utslipp av pellets, den største kilden til mikroplast i miljøet. Tall fra Norge bekrefter at bildekk er en stor kilde, der tidligere miljøovervåkninger også viste at det var svært høye nivåer av bildekkpartikler på havbunnen både i Oslofjorden og Mjøsa, men også i andre deler av miljøet som i blåskjell.

Det er ikke bare partikler fra bilkjøring som ender i miljøet. Gamle oppkvernede bildekk, såkalte gummigranulat som blir brukt på fotballbaner er også en kilde. Det er estimert at i Norge alene så bidrar fotballbaner med utslipp av 6000 tonn dekkpartikler i året. Det er likevel en endring på vei. Et forbud mot tilsatt mikroplast i produkter, inkludert bruk av gummigranulat på kunstgressbaner, vil tre i kraft i EU og i Norge fra 2031. Norge har også allerede et eget regelverk som stiller krav til å hindre spredning av gummigranulat fra kunstgressbaner.

Mikroplast påvirker miljøet og helsa vår

Disse ørsmå partiklene inneholder skadelige stoffer og blir værende lenge i miljøet uten å bli brutt ned. Dekk inneholder organiske stoffer og tungmetaller og det er vist at dekk kan inneholde så mye som 800 ulike kjemikalier.

Annen norsk overvåkning i regi av Miljødirektoratet, har vist høye nivå av bildekk-relaterte kjemikalier som 6ppd og 6PPD-q i norsk miljø. Dette er kjemiske tilsetningsstoffer i dekk som Miljødirektoratet er bekymret for, spesielt i vannmiljø siden det for eksempel kan føre til fiskedød. Begge stoffene er blitt påvist i overvann, overflatevann, luftbårne partikler, sediment, jord, og til og med i menneskelig urin.

Bekymrer forskerne

Flere studier og prosjekt er i gang for å øke forståelsen av mikroplast og påvirkningen på helsa vår. De minste partiklene fra dekkslitasje kommer med lufta, og kan pustes dypt inn i lungene. Det er usikkert hvilken effekt disse partiklene har på helsa vår, men forskere er bekymret for at det kan påvirke for eksempel lunger og hjerte negativt.

Kilde: Pressemelding fra Miljødirektoratet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062