23948sdkhjf

Mikroplast i maten: Et voksende bekymringsområde

Denne problemstillingen ble aktualisert da Norgesgruppen nylig avviklet teposene fra Jacobs utvalgte, som var feilmerket som "silkeposer", men egentlig var laget av nylonplast. Det skriver Aftenposten i en artikkel.

Kjemiker og lærebokforfatter Alexander Sandtorv påpeker at det er store kunnskapshull når det gjelder overføring av mikroplast og kjemikalier til mat som varmes opp i plast. Han understreker at mikroplast ikke bare er små plastbiter, men også kjemikalier som kan frigjøres når plasten utsettes for varme.

Sandtorv er spesielt bekymret for produkter som "boil-in-bag" ris og plastbeholdere for mikrobølgeovnoppvarming. Han mener at mer forskning er nødvendig for å forstå de potensielle helseeffektene av mikroplast i maten vår.

Miljøpartiet De Grønne har også uttrykt bekymring og har bedt regjeringen om bedre merking av plastprodukter i hurtigmat. Axel Klanderud, politisk rådgiver for partiledelsen, har sendt en innsynsbegjæring til Fjordland for å få mer informasjon om deres kunnskap om mikroplast- og kjemikalieforurensning i deres produkter.

Fjordland, på sin side, forsikrer at deres produkter oppfyller alle regulatoriske krav og at emballasjen er innenfor gjeldende grenseverdier. De påpeker at plasten som brukes i deres produkter er godkjent som matkontaktmateriale og har gjennomgått tester, inkludert oppvarming.

Denne saken understreker behovet for mer forskning og åpenhet rundt bruken av plast i matindustrien. Det er viktig å balansere bekvemmelighet med potensielle helse- og miljørisiko.

Les også: En tekopp kan inneholde milliarder av plastpartikler

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.046