23948sdkhjf

De vil endre EUs toll- og kvotelover som svikter Europas plastbearbeidere

Problemene med polymerleveransene og skyhøye priser i 2015, til tross for rekordlave oljepriser, sitter friskt i minnet. Plastbearbeidende selskaper (hovedsakelig SMB’er) sto på vårparten og sommeren 2015 overfor alvorlige problemer. Og råvareprodusentenes Force Majeure-meldinger gikk over alle støvleskaft. Nå fryktes ny materialmangel og plastbearbeidere i Europa vil ha endret EU-lovgivningen for å sikre nødvendig materialtilførsel. Men visse råvareprodusenter er sterke og stritter mot…

I fjor på disse tider oppsto en svært alvorlig krise i materialtilførselen. Siden begynnelsen av mars 2015 og fram til nå, har råvareprodusentene i EU, med sine mange, aldrende produksjonsanlegg, erklært Force Majeures ikke mindre enn 66 ganger. Det forverret en allerede vanskelig situasjon for spesielt PE- og PP-markedene i Europa og det drev polymerprisene til nivåer vi ikke sett det siste tiåret.

Europeiske polymerpriser steg 40 prosent fra mars 2015 til mai 2015 samtidig som oljeprisen holdt seg rekordlav. Som en konsekvens av denne situasjonen, leverte EUs plastbearbeidere i 2015 inn til sammen 45 forespørsler om toll-lettelser og kvotekjøp i sju av EU-statene.

Alliansen Polymerer for Europa (The Polymers for Europe Alliance) ble etablert i fjor på EuPCs generalforsamling (EuPC er den europeiske organisasjonen for plastbearbeidere).
Det nye alliansen er en online plattform åpen for alle bearbeidere. Den tilbyr en del konfidensiell informasjon og burde være av interesse for alle plastbearbeidere i den konkurranseutsatte industrien i Europa.
Alliansen, som ledes av bransjemannen Ron March, brakte polymersituasjonen inn for EU-kommisjonen og Gruppen for toll- og økonomiske spørsmål i EU (the Economic Tariff Questions Group (ETQG)). Saken ble fremmet innenfor de frister som EU har satt for behandling av slike saker. Alliansen understreket samtidig viktigheten av toll- og kvotesuspensjoner knyttet til fremtidig konkurransekraft for EUs plastbearbeidende industri.
Problemet som ble uttrykt var klart og veldig enkelt: hvis europeiske plastbearbeidere ikke får tilgang til tilstrekkelige volumer av polymerer, vil de til slutt være ute av business.

Alliansen trodde at hele forsyningskjeden av plastråvarer hadde forstått hvilken alvorlig trussel materialmangelen i 2015 utgjorde mot plastbearbeidende industri. Det ble derfor forventet at forslaget om å gjenopprette nivået av pliktige leveranser ville bli hjertelig mottatt av alle parter. Det var derfor overraskende og skuffende å oppleve at alle forslag ble møtt med massiv motstand fra visse polymerprodusenter. Tilsynelatende skulle plastbearbeidere ikke bare ha materialmangel, men tiltak for å gi mulighet til annen import for å avhjelpe problemet ble motarbeidet også.

For å lykkes med slike saker i EU , er det nødvendig å ha enstemmighet blant alle medlemsstatene omkring anmodninger om tollendringer og kvotehandel. Under de rådende omstendighetene har en slik enstemmighet åpenbart ikke blitt oppnådd. Faktum er at Storbritannia, Italia, Spania og Portugal motsatte seg å få til de ønskede endringer som kunne avhjulpet slike situasjoner i fremtiden.

Det hører også med til historien at dersom en reduksjon i tollsatsene for visse partier plast skal gjennomføres, har polymerprodusentene selv rett til å kjøpe opp partiene og på den måten frata bearbeiderne muligheten til å lette på forsyningsproblemene.

Med dette som bakteppe er det at næringen nå nærmer seg sommeren 2016 og signalene begynner på nytt: for lite materialer i markedet. Foreløpig er vi ikke der vi var for ett år siden, da raset av Force Majeures fant sted. Men varselklokkene ringer: det er stor engstelse for at spesielt PE- og PP-markedene blir vanskelige. 2016 kan derfor godt vise seg å bli et skjebneår for plastindustrien i Europa.

Gitt innvendingene fra visse polymerprodusenter til tollreduksjoner for bearbeidere, og usikkerheten i EU-lovgivninge som gjelder for nevnte forespørsler, tar nå alliansen Polymerer for Europa til orde for en gjennomgang av EU-reglene og endringer i gjeldende lovgivning.
– Det er den eneste måten å løse et system som er urettferdig og som ikke beskytter konkurransekraften til EUs plastbearbeidende industri, en sektor som sysselsetter 1,6 millioner mennesker og genererer en årlig omsetning på 380 milliarder euro, uttrykkes det fra ledelsen i The Polymers for Europe Alliance.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.14