Tre designprosjekter slåss om Hedersprisen 2016
Laerdal Global Health har laget en hjertefrekvensmåler som kan redde livet til tusenvis av barn under fødsel. Vestres utedivan gir folk hjemmefølelse midt i storbyen. En nyskapende frivillighetstjeneste har ført til at besøkstallene ved Rokilde sykehjem har skutt til værs. Nå er de tre løsningene nominert til Hedersprisen for god design 2016.
Utdelingen av Hedersprisen skjer 27. april på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag (tidl. Designdagen).
– Årets nominerte er alle oppsiktsvekkende designløsninger som på forbilledlig vis bidrar til å utfordre sine bransjer og fagfelt. De har til felles at de er designet med et genuint ønske om å påvirke samfunnet og omgivelsene på en positiv måte. Løsningene demonstrerer hvordan designkompentanse kan benyttes strategisk for å løse komplekse utfordringer, skape stor verdi for brukeren og bidra til et bærekraftig samfunn, sier juryleder Torun Degnes.
Laerdal Global Healths produkt, Moyo som måler hjertefrekvens hos fostre og kan redde tusenvis av nyfødte, skal altså konkurrere om Hedersprisen for god design 2016. De to andre nominerte er selskapet Vestre med en benk/utendørsdivan og Rokilde sykehjem, som har gått nye veier mot kjedsommelighet på sykehjem. Med en spesialdesignet frivillighetstjeneste har pasientbesøkene skutt i været.
Her er litt mer info om Moyo:
Hvert år mister anslagsvis to millioner barn livet i forbindelse med fødsel. 99 prosent av disse dødsfallene skjer i ressursfattige områder. Et norskutviklet fosterlydsapparat som måler hjertefrekvens under fødselen kan bidra til å redde tusenvis av liv.
– Forskning viser oss at fosterlydsovervåking gjennomført etter gjeldende retningslinjer kan redde 30 prosent av de som ellers ville dødd under fødsel, og dessuten redusere antall barn som blir født uten å puste selv med 40 prosent. Vi skjønte at vi her kunne levere en løsning som kunne redde mange liv, sier Tor Inge Garvik, leder for produktutvikling i Laerdal Global Health.
Sammen med søsterselskapet Laerdal Medical har Laerdal Global Health utviklet Moyo, et mer nøyaktig og brukervennlig apparat for å måle hjertefrekvens hos fosteret. Der det med konvensjonelt utstyr kan ta flere minutter å finne fosterets hjertelyd, bruker Moyo bare noen sekunder. Et skjermbilde viser utviklingen i hjertelyd de siste 30 minuttene, og ved avvik fra normalen vil en alarm gå av for å påkalle assistanse.
Magebelte og nakkestropp gjør at mor kan bevege seg fritt med sensoren på seg, og en egen pulsmåler for mor gjør at fødselshjelperen ikke blander sammen mor og barns hjertelyd. Dermed kan mange potensielt fatale inngrep unngås.
Industridesigner Cenk Aytekin i Laerdal Medical gir brukermedvirkning en stor del av æren for at Moyo ble et såpass vellykket produkt.
– Involvering av sluttbrukere, i dette tilfellet fødselshjelpere i Tanzania, er en fantastisk måte å lære på, selv om vi måtte reise 7500 kilometer for å møte dem. Dette er en måte å arbeide på der du prøver og feiler hele tiden, før du til slutt finner den beste løsningen. Jeg mener dette er helt nødvendig for å designe meningsfulle, effektive medisinske løsninger, sier Aytekin.
Moyo ble lansert på senhøsten i fjor, og fikk stor oppmerksomhet på store helsekonferanser som FIGO i Vancouver og Global Maternal Newborn Health i Mexico. Unicef har allerede kjøpt inn og tatt i bruk Moyo i Nepal, og en større forskningsstudie pågår i Tanzania med støtte fra programmet Saving Lives at Birth.
27. april, på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, får vi vite hvilke av de tre, konkurrerende løsningene som vant Hedersprisen for god design 2016.
Last ned jurykjennelsen og se video her: http://doga.no/merket/nominerte-til-hedersprisen-for-god-design/moyo-fetal-heart-rate-monitor
(Artikkelen er basert på pressemelding skrevet av Henning Poulsen, Pressenytt)