Bransjesamling med masse faglig påfyll
Plastnett Innlandets Teknologidag og Polymerdagene ble i år slått sammen til ett arrangement og holdt over to dager på Høgskolen i Gjøvik (HiG). Konferansen med over 180 deltagere fra hele landet var spekket med foredrag, fagsesjoner og studieturer.
30 foredragsholdere og rundt 20 utstillere bidro til å gjøre konferansen Teknologi- & Polymerdagene 2015 til en suksess, og et nasjonalt samlingspunkt for bransjen.
Vellykket «partnerskap»
Silje Aschehoug, en av arrangørene og prosjektleder i i4plastics, et arenaprosjekt hvor HiG også er representert, forteller at de er svært fornøyd med arrangementet.
– Dette er plast- og komposittbransjens store, årlige konferanse. Tidligere har Teknologidagen og Polymerdagene konkurrert om mange av de samme deltagerne. Vi synes vi har fått til et kjempevellykket «partnerskap» i år, sier Silje.
– Tilbakemeldingene er positive, og mange synes også det er spennende å komme til et høgskolemiljø.
Det var holdt av gratisbilletter til interesserte studenter, samt satt opp streaming av foredragene for studenter ved HiG og Fagskolen Innlandet.
– Det er veldig viktig for oss å nå ut til studentene. Slik kan vi vise dem hva som opptar industrien, sier Silje, som også vil berømme linjeforeningen for teknologistudentene ved HiG, Ing:a, som gjorde en kjempejobb for å tilrettelegge konferansen og utstillingen.
Se fremtidens teknologier
Hans Pedersveen, avdelingsingeniør ved HiG og leder i Plastnett Innlandet, håper på å trekke enda flere studenter neste år.
– Det er viktig for studentene å se fremtidens teknologier og få innsikt i det som skjer i bransjen i dag. I tillegg er det interessant for studentene å bli kjent med aktuelle arbeidsplasser, sier han.
– Dette er det eneste polymer- og plastarrangementet i Norge, i tillegg trekkes en rekke andre teknologier frem. Det er veldig spennende at arrangementet er lagt til Gjøvik og høgskolen, sier han videre.
Trendene
Et overordnet tema for konferansen var bærekraft. Deltagerne fikk blant annet høre om satsning på bioplast og plastkompositter – plast laget av råmateriale fra skogsavfall mm, og kompositter som lages med trefiber.
Håkon Rem, divisjonsleder for Digitalisering, Siemens Norge og Odd Myklebust, prosjektdirektør SINTEF/NTNU, holdt aktuelle foredrag om «Digitalisering for norsk konkurransekraft» og «Industri 4.0». De snakket om «The internet of things» og hvordan digitaliseringen av samfunnet gjør at man blant annet kan få online tilbakemelding i produksjonsbedriften på hvordan produktet blir brukt og mottatt. Dette er en sterk trend allerede, og digitaliseringstrenden bare akselerer og endrer en masse arbeidsoppgaver og organisering.
– Disse temaene er viktige fremtidstrender som plast- og komposittbransjen og all industri vil og må ta tak i fremover, påpekte Aschehoug.
Betydningen av maskiner med ny teknologi
Teknologoutviklingen dundrer framover. I norske produksjonsbedrifter er det fortsatt mye gammelt utstyr som hindrer bedriftene i å være konkurransedyktige nok.
På årets konferanse tok representantene fra både ENGEL og KraussMaffei opp temaet. Konklusjonen fra disse var at effektive, operative prosesser, oppdatert utstyr og teknologi kommer til å spille en fundamental rolle for å kunne levere nødvendige resultater for bedriftene. En ny, dyr maskin kan være nedbetalt på svært kort tid takket være bl.a. kraftig redusert energibehov. I tillegg fås produktivitets- og kvalitetsforbedringene, les: økt konkurransekraft.
Teknologi- & Polymerdagene 2015 inneholdt også foredrag om blant annet «De-orbiting», om opprydding i verdensrommet, nye løsninger for mer bærekraftig oppdrettsnæring, solcellepaneler på polymere materialer, omstilling gjennom næringsklynger. og hva globale utfordringer og trender fram mot 2025 kan ha å si for oss alle, inkludert industriutviklingen.
Årets arrangementet var et samarbeid mellom Plastnett Innlandet og Plastforum/Forum for sprøytestøping/Norsk Komposittforbund. Nå skal arrangementet evalueres med tanke på veien videre.
Marte Helene Foss, HiG og Asle Isaksen, Plastforum
(Reportasje fra arrangementet kommer i oktoberutgaven av Plastforum, red. anm.)