23948sdkhjf

Komposittproduksjon uten slippmidler

Fraunhofer Institute for Manufacturing Technology og Advanced Materials, IFAM, meldte 31. oktober at et belegg på formverktøyet, fra en spesiell film, FlexPLAS, nå gjør at man kan glemme tradisjonelle slippmidler og kostbar rengjøring. Utviklingen ble honorert med en AVK-innovasjonspris på messen Composites Europe for noen uker siden.
Når slippmidler blitt benyttet ved utstøping er problemet at rester fra midlene er tidkrevende og ofte kostbare å fjerne. Komponentenes overflate må vanligvis rengjøres manuelt noe som kan medføre at man fjerner for mye materiale med en negativ innvirkning på komponentkvaliteten. Formene må også rengjøres regelmessig – med tidvis betydelig nedetid. Også for de vanskeligste formene Nå har altså Fraunhofer IFAM utviklet et alternativ; en spesiell film som har et tynt slippsjikt, men et sjikt som ikke etterlater noen rester på produktet og som gjør nevnte rengjøringsoppgaver overflødige. Filmen har fått betegnelsen FlexPLAS. Gjennom praktiske tester har den allerede vist at den kan takle produksjonskravene ved komposittproduksjoner. Den blir nå testet av en rekke kunder. I følge Dr. Matthias Ott, prosjektleder i avdelingen Plasma Technology and Surfaces PLATO, kan filmen brukes på alle typer strukturer og gjør det enkelt å avforme komponenten. Filmen har et 0,3 mikrometer tynt plasma-polymersjikt som ikke fester seg til produktet eller etterlater noen rester på overflaten av komponenten.

Opp til 300 prosent elastisitet
Det finnes allerede andre filmer på markedet, men disse er veldig stive og de føyer seg ikke inn i kompliserte deler og fordypninger i formverktøyet. Disse egner seg dermed kun for enklere former. Fraunhofer IFAM prosjektgruppe og forskningskollegene i prosjektet, ønsket å gjøre prosessen tilgjengelig for alle typer av komponenter, også de aller største, som til flyindustrien. Dipl.ing. Gregor Grassl er FFM-prosjektleder og forteller at den utviklede, nye filmen både er tynn, føyelig og svært tøff. Tykkelsen er mindre enn 0,1 millimeter og betyr at filmen også kan legges på krumme eller strukturerte overflater uten at den krøller seg.

Én av utfordringen for forskerne har vært å få belegget til å holde seg til filmen. Det er oppnådd ved at det er utviklet en plasmaprosess som bevirker at plasmalaget får en tilstand av likevekt når plasmaprosessen stanses/filmen er lagt på formen. Molekylene organiserer seg slik at sjiktoverflaten ikke lenger får noen reaktive grupper. Det resulterer i at resinen i komposittproduktet ikke binder seg til det tynne slippsjiktet, som forblir på filmen, selv når filmen utsettes for ekstrem strekking. Forskerne mener deres plasmabelegg utgjør en helt ny klasse av materialer som, i kraft av sin kjemiske struktur, er hardere enn klassiske polymerer.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.142