23948sdkhjf

GE satser på havvind i Norge

General Electric (GE) vil bidra til å gjøre Norge til et sentralt land innen havvind. Det amerikanske selskapet vil etablere et forsknings- og teknologisenter for havvind i Oslo, i tillegg til å produsere og vedlikeholde testturbiner i Verdal i Nord-Trøndelag. Investeringer fra GE forventes å bli på nærmere 600 millioner kroner de neste fem-seks årene og gi 100 arbeidsplasser alene.
Europeisk vindkraftproduksjon er estimert til å vokse hele 70 prosent dette året og med fortsatt kjempevekst i årene som kommer. Og dersom all vindkraft som per dags dato er planlagt i europeiske havområder ferdigstilles, vil disse vindmølleparkene produsere rundt 10 prosent av EUs samlede energiforbruk. Det vil eksempelvis erstatte kullkraft som tilsvarer reduserte, årlige utslipp av 200 millioner tonn CO2. I 2020 har for øvrig EU målsatt at 20 prosent av energien skal komme fra fornybare kraftkilder; vind-, bølge- og vannkraft.
600 millioner kroner vil GE investere bare i Norge og til sammen 340 millioner euro i vindkraftutvikling i fire europeiske land; Storbritannia, Tyskland, Sverige og Norge. Det er snakk om både utvikling av eksisterende virksomhet som utvikling av ny turbinproduksjon, engineering og service. For Norge alene forteller GE om en satsing på rundt 75 millioner euro, eller rundt 600 millioner kroner med dagens kurs. Dette alene skal alene resultere i anslagsvis 100 nye jobber. Ved siden av Teknologi- og utviklingssenteret i Oslo og produksjons- og serviceanlegget i Verdal vil GE samarbeide med forskningssenteret Nowitech for å delta i felles forskningsprosjekt omkring havvind. I Norge vil GE bl.a. teste og demonstrere mulighetene for de første 4-megawatt vindturbiner, uten girbokser, plassert ute i havet. Selskapet ønsker å utvikle neste generasjon turbiner med erfaringene de har fått fra den girløse turbinen på Hundhammerfjellet, herunder inkorporere den avanserte drift- og kontrollteknologien som ScanWind utviklet. ScanWind er for øvrig overtatt nettopp av GE.
– Dette er en positiv beslutning som vil bidra til å videreutvikle Norge som energinasjon, og forsterke vår satsing på fornybar energi, sier LO-leder Roar Flåthen i en kommentar til dagens melding. – Ved siden av vannkraft, har vind et stort potensial. Beslutningen vil ha stor industriell betydning, og den viser at norsk offshorekompetanse er verdensledende. Leverandørindustrien kan nå få enda ett bein å stå på, og vi kan få ytterligere teknologiutvikling og arbeidsplasser. Jeg er glad for at General Electric nå gjør Norge til et sentralt land i sin satsing på havvind, og det er også grunn til å gi honnør til regjeringens arbeid for å få til dette, mener Roar Flåthen.
Både olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og nærings- og handelsminister Trond Giske synes dette er svært gode nyheter. Og det er hyggelig at de to ministrene nå ser havbasert vindkraft som en stor vekstnæring også i Norge, ikke minst koblet opp mot vår store kompetanse innen offshoreindustrien og maritime næringer. Giske uttaler, helt riktig, at sistnevnte sektorer kan gi betydelig kompetansemessige overføringer til utbygging av havbasert vindkraft. Som kjent har mange utviklingsaktører her i landet vært svært kritiske til håndteringen av og støtteordninger for utvikling av vindkraft i Norge. Mange av disse har, av samme årsak, valgt å legge mye av sin virksomhet til andre land. Norske selskaper har dessuten fått en rekke store oppdrag i å bygge ut havvindanlegg utenfor både Irland og England. Det alene viser at vi har kompetansen. Mens det altså har gått tregt her til lands.
Vi får tro at de to statsrådenes glede over GE-beslutningen er starten på noe. Og den norske stat har gjennom Enova og andre tiltak etter hvert satt vindkraft langt høyere opp på agendaen, muligens etter all negativ kritikk og presset det har gitt tidligere år. Nå får vi i Norge glede oss sammen med de to statsrådene i troen på at GE-beslutningen blir et viktig bidrag til noe riktig stort – også for norske selskaper og for utbygging i norske havområder. Asle Isaksen, asle@plastforum.no
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.081