Isolasjonssterkt stenderverk klar for markedet
Gunn Ovesen i Innovasjon Norge sto 10. oktober for offisiell produksjonsstart for det nye produktet Iso3. Vridninger og andre materialproblemer er eliminert i et patentsøkt stenderverk. Her kombineres trevirke og polyuretanskum slik at nye isolasjonskrav tilfredsstilles.
Det er Moelven Iso3 AS som har startet produksjon av Iso3. Bak selskapet står Moelven Wood med 65 prosent av eierinteressene og MjøsCon AS med 35 prosent. Den nye stenderen eliminerer kuldebroer i vegger og klarer altså de nye, strenge energikravene med 20 cm isolasjonstykkelse. Med U-verdi på 0,18 og 0,14 for henholdsvis 20 og 25 centimeters veggtykkelse, vil den nye stenderen og -svillen som nå tilbys markedet være gull verd for moderne husbygging. For å oppnå nevnte U-verdier skal Iso3 brukes både som svill og stender. Nevnes skal at det benyttes vann som drivmedium ved PUR-produksjonen og at alle formelle tester og godkjennelser for bruk i bærende konstruksjoner er på plass.
God timing Nye byggforskrifter, med tøffe krav til isolasjon, gjelder fra 1. august i år. Produksjonsstarten for Iso3 er dermed godt timet, relatert til de nye forskriftene. Stenderen klarer de nye kravene til U-verdi med god margin. Lambdaverdiene for PUR er på 0,030. Det er omtrent fire ganger bedre enn for tørt trevirke og 25 prosent bedre enn mineralull. Med ekstra gode isolasjonsmaterialer i veggen, så som ved bruk av eksempelvis Glavas Extrem 33, vil U-verdien i husveggen reduseres til 0,17. Se for øvrig egen rammesak om hus under oppføring. Produktet Iso3 har fått mye blest allerede. I fjor vant produktet nyskapingsprisen i DnB NORs innovasjonskonkurranse. Selskapet MjøsCon AS fikk da med seg 300 000 prisbelønte kroner for utviklingen av Iso3-stenderen. Innovasjon Norge har bidratt med finansieringsstøtte for utviklingen. Moelven Utvikling AS og Moelven Wood AS må også ha ære for å ha backet opp de to gründerne Haumann Sund (73 år), med fortid i Moelven, og Per Knut Mølstad (71) i Mjøsplast.
Ingen vridning Iso3 er en laminert løsning med spesialsortert trelast som leveres med strenge toleranser. På byggeplassen kan stenderen brukes stort sett som vanlig trelast; den kan sages, spikres og skrus. Ved banking på flasken skal det benyttes en slagkloss som dekker begge trebitene. Polyuretanskummet og treverket sitter usedvanlig godt fast til hverandre. Et rillemønster mellom tre- og PUR-lagene bidrar til ekstra god heft. Erfaringene og tilbakemeldingene fra snekkere som allerede har satt opp to hus, er absolutt positive. Mange har skrytt av det usedvanlig plane stenderverket. For med PUR som mellomlag vrir produktet seg ikke. Det er også lettere å arbeide med ute på byggeplassen takket være lavere vekt enn for massivt tre.
Adm. direktør Gunn Ovesen , Innovasjon Norge, foresto den offisielle åpningen av produksjonsanlegget for Iso3 hos Mjøsplast. Foto: Asle Isaksen Pilotanlegg Nå står det første produksjonsanlegget klart. Ved hjelp av lokale krefter på Moelv, som Ringsaker Industriservice og Ringsaker Elektro, er det laget et flott pilotanlegg. Dette står plassert hos Mjøsplast, som har ekspertise på polyuretan-løsninger. Per Knut Mølstad gir også materialleverandøren av polyuretan (PUR), BaySystems, stor anerkjennelse for utstrakt hjelp underveis. Pilotanlegget betjenes manuelt og har en døgnkapasitet på mellom én og to normale eneboliger. Det vil produseres materialer i lengder opp til 3 meter, men kundene skal selv kunne få bestemme lengder og bredder. Med fingerskjøting kan man få de lengder man vil. Går alt som eierne håper når det gjelder markedsutviklingen, vil det investeres i større automatiserte produksjonsløsninger hos Moelven på Eidsvoll. Her vil man i første omgang kunne produsere 200 000 løpemeter med Iso3 i året. På litt lengre sikt er målet én millioner løpemeter. Fleksibiliteten i produksjonsanlegget gjør at anlegget raskt kan omstilles til stenderbredde på 20 eller 25 centimeter, ved kun å øke bredden av PUR-laget.
Styrke og stabilitet Sven Egil Holmsen, som har flere år bak seg i Moelven Utvikling og har jobbet nær de to gründerne i Mjøscon med utviklingen av stenderverket, er ansatt som daglig leder i Moelven Iso3. Han redegjør for styrkeegenskapene i det nye produktet. Brukt som stendere og topp-/bunnsvill har produktet tilnærmet samme styrke som heltre. Holmsen forteller at i de fleste tilfeller vil dimensjonerende faktor for last være svillens evne til å motstå deformasjon fra stenderen på tvers av fiberretningen. Det er utarbeidet et beregningseksempel som viser at i et toetasjes hus med 10 meter bredde og med snølast blir dimensjonerende karakteristisk last 20,85 kN på stenderen. Tester utført ved Norsk Treteknisk Institutt fastslår at Iso3 tåler dette svilletrykket, også ved 5 centimeters «utkraging» over grunnmur/plate på mark. Byggmarked i svak vekst Holmsen får nå primærjobben med å få stenderen inn i markedet. Prismessig er PUR-skum omtrent sidestilt med tre, men grunnet mer behandling, er meterprisen for den nye stenderen høyere sammenlignet med rene trestendere. Tiden burde uansett tale for hybride løsninger som utnytter de beste egenskaper i flere materialer og som gir energivennlige bygg. Iso3 er nemlig et godt bidrag på veien mot nullutslippshus. Nåsituasjonen for nybygging er fortsatt langt fra hva den var i jubelårene for et par år siden. Men; det er absolutt bedring i forhold til for ett år siden. I 2007, ble markedet for svill og stendere i Norge vurdert til fem millioner løpemeter/år for nybygg. Sven Egil Holmsen legger ikke skjul på at han er spent på utviklingen, men er glad han kan bruke Moelvens store salgsnettverk for byggprodukter. Iso3-produktene vet han godt hva står for, ikke minst hva angår energieffektivitet. Nå håper han at snekkerne der ute oppfatter produktene så enkle og gode å jobbe med at de blir interessante alternativer til både I-bjelker, K-stendere, losholter – til reisverk generelt.
Iso3 gir en effektiv barriere mot overføring av energi (kulde) gjennom bindingsverket. Produktet kan brukes i hele bindingsverket, dvs både som svill, stender og losholter. For å oppnå U-verdi på 0,18 skal Iso3 brukes både som svill og stender. Tverrsnittet på Iso3 er 47x200 mm vil også leveres i bredder på 220, 250 og 300mm. Asle Isaksen Abonner på nyhetsbrev fra Plastforum