23948sdkhjf

Design Pilot 09 gir STØTTE til innovasjonsarbeid

Vi skal tenke nytt – og på nye måter. Første fase av et program, Design Pilot 09, har søknadsfrist 1. oktober. Dermed har norske bedrifter nå en gyllen mulighet til å søke om tilskudd for bl.a. å benytte industridesigner i produktutviklingen.
Det er Norsk Designråd som administrerer ordningen og gjøres i samarbeid med Norges Forskningsråd og Innovasjon Norge. Skule Storheil, innovasjonsdirektør i Norsk Designråd, har klokketro på at dette skal bringe norske bedrifter, private som offentlige, et langt steg fram. Han har selv, i tett dialog med bl.a. Næringsdepartementet, jobbet fram programmet. Og for første gang legger en norsk regjering penger på bordet, nærmere bestemt 10 millioner kroner i år, for å få til innovasjon og nyskaping ved bl.a. å tilby designhjelp og -brukerkompetanse. Og det er første gang at Designrådet sitter ved roret for et slikt program. Innovere NÅ! Alle undersøkelser viser at de som driver målrettet innovasjon og ikke minst de som har tatt i bruk industridesignere i utviklingen, er vinnere i forhold til de som bare kjører videre i gammelt spor. Det er svært positivt at også det politiske Norge nå ser på design som vesentlig for at næringslivet skal utvikle seg positivt. Skule Storeheil er sikker på at det er hundrevis av bedrifter som kan søke – bedrifter som alltid har trodd at design og designere ikke er noe for dem. Han mener det nye programmet er en gavepakke til alle som nå vil gjøre noe nytt som monner, uansett hvilken bransje man hører inn under. Og; det skal startes helt i bunnen av utviklingsprosessen der det skal fokuseres på brukeren og bruksmulighetene for produktet. For å bli tildelt støtte stilles det som krav at bedriften benytter profesjonelle designmiljøer til å oversette disse behovene til nye produktmuligheter. De som ikke er vant med å jobbe sammen med industridesignere er sikkert ikke klar over at designfaget har utviklet seg til å bli en motor for nyskaping. Fokus på brukeren medfører helt nye metoder for hvordan problemer kan løses. – For å redusere den økonomiske risikoen, og for å motivere flere bedrifter til å teste ut dette innovasjonsverktøyet, kan vi gjennom Design Pilot tilby en høy grad av finansiering til gjennomføring av et ideutviklingsprosjekt, enten bedriften er stor eller liten, sier Storheil til Plastforum. Bedriftene kan oppnå inntil 50 prosent av prosjektets totalkostnad i støtte fra Design Pilot og lønn til egne ansatte som er involvert kan regnes inn i bedriftens andel av prosjektkostnadene.
Tre del-prosjekter I år finansieres det som kalles Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) med 10 millioner kroner. DIP er et program som består av tre delprosjekter hvor Design Pilot er hovedprosjektet med størst budsjett. De øvrige to delprosjekter er Design Effekt , som er en ny designutmerkelse som utelukkende fokuserer på resultatene av designinvesteringer og tilslutt Design Diagnose som er en nasjonal undersøkelse for å kartlegge forskjellen i verdiskapningen mellom bedrifter som utnytter design aktivt, og de som ikke gjør det. Meningen er at DIP skal følges opp med nye midler i 2010 og 2011. Skule Storheil er ikke i tvil om det er nye ideer som vil bringe Norge videre og fram. Nå håper han aller først at budskapet oppfattes og at det kommer mange søknader fra bedriftsvareprodusenter, de såkalte B2B-bedriftene. Interesserte lesere oppfordres til å gå inn på www.norskdesign.no/designpilot og innen 1. oktober ha klargjort sine tanker og hensikter om hvordan deres prosjekt styrker innovasjon og produktutvikling. Det kan gjøres alene eller sammen med kunder eller andre. Det ligger for øvrig en enkel og brukerorientert søknad på nevnte hjemmeside. Ønsker du altså større konkurranseevne med bedre produkter? Da har du mulighet, men 1. oktober, er første frist. Mer om saken også i augustutgaven av Plastforum. Asle Isaksen
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094