23948sdkhjf

GreenTec kan redde plastposen

En ny og «grønnere» plastpose ble lansert av Norfolier for noen måneder sider. Markedet har nå åpnet øynene og produktet kan være med å snu angrepene på plastposer og plast generelt.

Tåler 12 kilo
Posen er spesialutviklet for å møte dagens miljøutfordringer samtidig som bruksegenskapene er ivaretatt. Barbara Thoralfsson, som er prosjektleder i Salgs- og markedsavdelingen hos Norfolier, bekrefter i møte med Plastforum at GreenTec produseres av minimum 50 prosent gjenvunnet plastfolie, og at regeneratet kommer fra Folldal Gjenvinning.
– Denne posen har bare fordeler. Den kan gjenvinnes i sin helhet, produksjonen gir mindre utslipp av CO2 og best av alt; bruksmessig tåler den mer enn vanlige PE-poser, sier Thoralfsson. Hun viser til tester Norfolier AS har foretatt. Alle parametere er like gode eller bedre sammenlignet med ordinære PE-poser laget fra kun jomfruelige materialer.
– Du kan uten problem fylle 12 kilo varer i GreenTec-posen. Punkteringsrisikoen er også langt mindre enn for andre poser, sier hun.

Mindre plastforbruk – positivt klimaregnskap

Thoralfsson viser til at miljøorganisasjoner og institusjoner som PRO Europe ønsker at emballasjebransjen og handelsnæringen bruker gjenvunnet materiale i produktene, helst med så mange gangers gjenvinning som mulig. GreenTec-materialene tilfredsstiller kravene og har også klart å nå målsettingen om å fremskaffe et produkt som tilfredsstiller det som internasjonalt kalles «de tre R'er», dvs. reduce, reuse og recycle .
– GreenTec produseres i tynnere folie enn tradisjonelle bæreposer, men er sterkere.
Barbara Thoralfsson viser til at GreenTec kan gjenvinnes, produksjonen gir mindre utslipp av CO2 og best av alt; bruksmessig tåler den mer enn vanlige PE-poser, hele 12 kilo. Foto: Asle Isaksen Sammen med gjenvunnet materiale reduseres altså forbruket av ny plast med 60 prosent og totalregnskapet viser sterkt reduserte utslipp av CO2, sier Thoralfsson. Fornuften taler for plastposer
Miljøregnskap viser at papirposer er svært energikrevende både i produksjon og ikke minst plasskrevende og tung i lagring og transport. De har også den ulempen at om de blir fuktige, så revner de. Plastposene gjør ikke det.
Den senere tid har det vært presseoppslag om problemer med bakterievekst i handlenett. Kanskje taler alt dette for at opinionen etter hvert vil sverge til plastposene.

Folldal øker kapasiteten
Norfolier er etter hvert blitt eneeier i Folldal Gjenvinning AS. Bedriften gjenvinner store mengder av folie fra industri, handel og landbruk. Herfra forsynes Norfolier med regenerat av svært god kvalitet. Med en ny linje øker nå Folldal kapasiteten fra 9 000 til 15 000 tonn gjenvunnet plast i året.
– Vi må lære oss til å bruke regenerat. Med godt kjennskap til plaststrømmene som inngår i gjenvinningen, får vi også gode produkter ut. Gjenvunnet plast fra Folldal er en førsteklasses råvare, sier Thoralfsson og forteller at Norfolier nå trekker Folldal Gjenvinning inn i egen verdikjede. Hun hevder at Norfolier er i stand til å lage en rekke produkter med høyt innslag av gjenvunnet materiale, produkter som har topp bruksegenskaper. Ved siden av GreenTec har Norfolier også utviklet en ny type avfallssekk, IZI, som allerede er i handelen.
– Disse er i friske farger og med langt bedre bruksegenskaper enn de svarte sekkene som til nå har preget markedet. Potensialet er kjempestort, sekkene tåler inntil 90 kg, sier Thoralfsson.

Skal vinne slaget
Norfoliers hovedmarked er Norge, Danmark og Sverige. Av omsetningen er fordelingen på nevnte land omtrent 50, 35 og 15 prosent.
Ved å beholde dagens fantastiske bruksegenskaper til bæreposen, samtidig som miljøfokuset økes og tilfredsstilles, tror Thoralfsson at slaget om miljøbevisste forbrukere kan vinnes.
– Helt kritthvite bæreposer gjenspeiler et dårligere miljøregnskap. Med flott trykkvalitet på GreenTec-posene og en plastoverflate med god glans, er Barbara Thoralfsson overbevist om suksess.

Av Asle Isaksen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062