23948sdkhjf

NKF: Årsmøte i optimismens tegn

– Etter enhver nedgang vil det komme en oppgang. Da gjelder det for bedriftene å være riktig posisjonert. Et viktig poeng vil det være å holde seg oppdatert og å lære av hverandre, slik som på dette møtet i Norsk Komposittforbund, uttalte foreningens formann, Nere Skomedal fra Umoe Mandal, da han åpnet et godt besøkt møte i Stavern 10-11. mars. Årsmøte ble avholdt samme sted.
Opptil flere suksesshistorier hadde styret i Norsk Komposittforbund hentet frem i anledning det årlige års- og medlemsmøtet. Først kort om det organisasjonsmessige:
Årsmøtet Årsmøtet i Norsk Komposittforbund ble holdt første møtedag, 10. mars. 26 av forbundets medlemmer var tilstede. Det store oppmøtet var, etter styrets mening, både bra og veldelig gledelig. Den formelle delen av møtet ble gjennomført raskt og effektivt under ledelse av styrets leder, Nere Skomedal. Følgende styre ble valgt for de neste 12 måneder:
Leder: Nere Skomedal, Umoe Mandal AS (gjenvalg) Kasserer : Anton Dahl Nielsen, Plastron AS (ny) Styremedlemmer: Viggo Karlsen, Reichhold AS (gjenvalg), Reidar Stokke, SINTEF (gjenvalg), Helge Rasmussen, Bokn Plast AS (gjenvalg), Kjetil Groa, BIS Production Partner (gjenvalg). Sekretariatet ved Paal Fischenich vil som hittil inneha styrets sekretærfunksjon. Det vises for øvrig til omtale i Plastforums aprilutgave.
Ekspansiv formbedrift Først ut i den faglige delen av medlemsmøtet var Endre Kvalheim fra Nordfjord-bedriften Easy Form AS. Egentlig dreier det seg om fire selskaper, alle lokalisert i Måløy og sentralt i verftsmiljøet der. Disse fire bedriftene jobber tett sammen om design og produktutvikling. Imponerende nok har Easy Form, for egen regning, bygd en 180 meter lang, såkalt slepetank for å teste ut strømningsegenskapene til skipskrog. Det må absolutt sies å være en konkurrent til Marintek i Trondheim. Men Kvalheim understreket at de ser på Marintek mest som en samarbeidspartner fremover. At det ikke er mangel på pågangsmot i Måløy understrekes av at bedriften har reist en ny produksjonshall for produksjon av komposittprodukter det siste året. Kvalheim så også optimistisk på fremtiden for bedriften, basert på en sterk teknologibasis og en god og nær markedskontakt. Selskapet har spesialisert seg på å produsere avanserte flater i plast og komposittmaterialer. I nært samarbeid med selskapene Nordwest 3D AS, Best Mould AS og Stadt Towing Tank AS tilbyr Easy Form en omfattende produktutviklingspakke. Spesielt dreier det seg om fremstille plugger, det vil si originalformer for støping av ulike produkter. Disse lages i EPS eller PUR som belegges med epoksy. Etter at pluggen er ferdig frest må ønsket finish opparbeides, før en produksjonsform blir støpt på pluggen. Bedriften har for øvrig Norges største 5-akse fresemaskin for maskinering av plast- og komposittmaterialer. Kvalheim opplyste at det vanligste ved formproduksjon var å starte med en håndtegning og deretter, når man har funnet et uttrykk man er fornøyd med, å gå inn i et 3D-program og fortsette videre der. – Så mye som 90-95 prosent av alle tegninger må korrigeres under designprosessen, opplyste Endre Kvalheim i foredraget, et innlegg som i høy grad vakte forsamlingens interesse.
Store fiskebåter og offshore Det maritime preget ble ytterligere forsterket da Vidar Aasgård fra Mundal Båt AS i Hordaland inntok podiet. Mundal Båt har sin spesialitet innen bygging av store komposittbåter, opptil 90 fot. Fiskernes gode erfaringer gjennom mange år med slike lette og sterke båter er denne bedriftens beste salgsargumenter for å anbefale kompositt. Forlengelse av båter, etter at nye regler er kommet, er en viktig aktivitet for bedriften i øyeblikket. Tredje foredragsholder, Jon Inge Brattekås fra SørKomp AS i Arendal, holdt seg også mer til vanns enn på landjorden når det gjaldt produktene. SørKomp ble startet i 2003 og bedriften ble utnevnt til Gaselle-bedrift av en herværende næringslivsavis, basert på sterk vekst og gode resultater. Det er ikke nettopp dagligdags verken i komposittindustrien eller plastindustrien generelt. SørKomp produserer blant annet store tildekkingsplater for rørledninger offshore. – Bedriften benytter vakuuminjeksjon og nettopp bruken av denne miljøvennlige metoden var en hovedårsak til at StatoilHydro ble interessert og deretter en viktig kunde, opplyste Brattekås. – Når det gjelder videre utvikling, har SørKomp valgt å satse på havbasert vindenergi, ikke på landbasert, opplyste han. Årsaken er at bedriftsledelsen mener det er bedre å gå inn på et nytt felt med store, teknologiske utviklingsmuligheter fremfor å konkurrere med sterke aktører i et allerede etablert vindmarked på land.
Visuelt med komposittfasader Vestfold-bedriften Steni, med 40 år bak seg innen produksjon av ulike bygningsplater, presenterte seg både på møtet og via en omvisning dagen etter. Anders M. Andreassen opplyste at man hos Steni har stor tro på økende bruk av komposittplater til beskyttelse av bygninger, spesielt på bakgrunn av de endringene som spås – og allerede er registrert – av klimaet. Det betyr mer vind, mer nedbør og sterkere påkjenninger på bygninger generelt. Andreassen viste flere eksempler på nyere bygg der Stenis plater er benyttet, og der det jobbes i nært samarbeid med arkitekter og entreprenører i inn- og utland. Mange av byggene har absolutt noe ekstra å by på visuelt. Komposittforbundets viktige arbeid med standardisering var tema for siste foredrag, der formann Nere Skomedal orienterte. Et innholdsrikt møte preget av optimisme tross harde tider i mange delbransjer, spesielt båtbygging, var konklusjonen fra havkanten i vakre Stavern denne gang. Ragnar Brekke
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.091