Skanled i tynn tråd
Finanskrisen kan stoppe Skanled, prestisjeprosjektet som skal føre gass i rør fra Kårstø til Grenland og videre til Sverige og Danmark. Mye avhenger av at Ineos klarer å skaffe finansiering.
PAD (plan for anlegg og drift) skal leveres til myndighetene i april. Skanled med tilleggsinvesteringer vil være blant de største industriprosjektene i Norden i tiden framover. Forutsetningen er imidlertid at alle brikker faller på plass.
-Det vil være en skam om ikke gassrøret kommer til Grenland. Det sa LO-leder Roar Flåthen på industrikonferansen i Vrådal 6. november. Nå intensiveres arbeidet for å få staten med som medeier i separasjonsanlegget.
Mer enn ti selskaper er involvert i prosjektet. Selve investeringsbeslutningen skal tas i oktober neste år, mens driftsstart av rørledningen er planlagt i 2012.
Britiske Ineos, som overtok anleggene til Hydro og Borealis, har uttalt at det vil ta hele, eller i hvert fall majoritetsdelen, av investeringene i separasjonsanlegget.
I løpet av få år har britiske Ineos bygd seg opp fra bortimot null til å bli verdens tredje største petrokjemiske selskap. Veksten har i hovedsak vært lånefinansiert. I dagens anstrengte markedssituasjon må selskapet skaffe ytterligere 7-8 milliarder kroner for å kunne bygge nytt separasjonsanlegg og utvide produksjonskapasiteten i Grenland.
Ifølge Thor Otto Lohne i Gassco har Ineos en betydelig oppgave i forhold til å finansiere separasjonsanlegget og utvidelse av crackeren, men han understreker at viljen er til stede. Han sier også at selskapets deltakelse er avgjørende for om prosjektet kan gjennomføres. Separasjonsanlegget er en integrert del av prosjektet og Ineos er den desidert største Skanled-kunden i Norge.
Adm. direktør Trond Stangeby i Ineos Norge sier at selskapet følger planene som er lagt og som er rettet inn mot en investeringsbeslutning neste høst.
(Kilder: Petro & Industri og TA)