Satser store penger på isolasjon
Ved 90-års jubileum i fjor lanserte Brødr. Sunde en investeringsplan med en ramme på cirka 900 millioner kroner over tre år. – Vi selger miljøprodukter. Våre isolasjonsprodukter reduserer CO2-utslippene betydelig, påstår direktør Rolf Fagervoll.
Fagervoll underbygger påstanden ved å vise til et 1 kg brensel til isolasjonsfabrikkens egen produksjonsprosess sparer 200 kg brensel til fyring i bygninger hvor produktet er installert. – I tillegg viser en McKinsey rapport fra 2007 («A cost curve for greenhouse gas reduction») at den aller mest kostnadseffektive metode for å redusere CO2-utslipp, er byggisolasjon, sier han.
Investerer 900 millioner Isolasjonsprodusenten Brødr. Sunde holder til i Spjelkavik ved Ålesund. Bedriften omsetter for omtrent 1.900 millioner kroner i året, og har fabrikker og kontorer i en rekke land.
Direktør Rolf Fagervoll har i hovedsak ansvaret for den norske virksomheten, men blir også involvert i satsningen utenfor Norge. Han viser frem en pakke som er den første som har kommet inn fra en ny fabrikk i Skedsmo. Pakken inneholder et nytt produkt kalt XPS. – Den skal testes på laboratoriet i Ålesund, men først skal du få se den, sier han.
Ny produksjon i Norge Produksjon av Sundolitt XPS (ekstrudert polystyren) er nylig igangsatt i Norge. XPS er egentlig ikke noe nytt, da Brødr. Sunde i 30 år har importert et liknende produkt. Den nye fabrikken er på 7000 kvadratmeter. Fra før har Brødr. Sunde en Sundolitt-fabrikk for byggisolasjon i Skedsmo. Denne fabrikken og alle de andre fabrikkene Sunde har i Norden, Storbritannia, Tyskland og Spania er alle basert på deres egen EPS (ekspanderbar polystyren), produsert i Ålesund/Spjelkavik.
De nye isolasjonsplatene det eneste produktet i gruppen som ikke er basert på EPS-kuler, men på innkjøpt granulat av polystyren (ikke ekspanderbar). Dette ekstruderes gjennom helautomatiske maskiner og prosesser til ovale emner som kuttes og freses til ferdige isolasjonsplater. I den avsluttende prosessen pakkes platene i transporterbarepakker. En fabrikk i Harstad, som fremstiller emballasjeprodukter(Sunpack) for blant annet fiskekasser og tekniske produkter, ble utvidetmed 2000 kvadratmeter i januar i år.
Satser i Norden og Europa Norden er bedriftens viktigste markeder. Fagervoll trekker frem en ny fabrikk for byggisolasjon i Danmark. For vel et år siden kjørte selskapet i gang Europas største fabrikk for byggisolasjon (Sundolitt) i Billund, med en kapasitet på cirka en million kubikkmeter per år. I Enköping i Sverige bygges en tilsvarende fabrikk, som skal stå ferdig i løpet av første halvår 2009.
I fjor ble produksjonskapasiteten for EPS ved fabrikken i Spjelkavik økt til 75.000 tonn, men dette er ikke nok. Selv om byggevirksomheten i Norge og i andre land har stoppet litt opp, er etterspørselen etter Sunde-produktene økende. Dette skyldes i stor grad energibesparelser, og dermed behovet for mer/bedre isolasjon, i bygg.
Sunde planlegger derfor en ny EPS-fabrikk i Danmark, med en kapasitet på 60.000 tonn. Fabrikken skal stå ferdig i 2010. Dermed dobles nesten kapasiteten på deres viktigste råvareprodukt EPS-kulene.
Sparer 1/3 av volumet Bedriften satser mye på økning av produksjonskapasitet for å møte etterspørselen. Men like viktig det å ligge i front når det gjelder de kjemiske prosessene og markedstilpasning av produktene. De kjemiske prosesser ivaretas av fem medarbeidere i Ålesund, mens produktutvikling og markedstilpasning kommer fra produktsjefene ute i de forskjellige markedene.
Et eksempel på gode ideer er det såkalte «kub», et isolerende byggsystem som brukes til grunnmur og vegger i bolighus, hytter og industribygg. Elementene er både forskaling og isolasjon i ett, og er «sammenleggbart» under transport. Volumet reduseres med rundt en tredel under transport. Tekst : Jan Enderud