23948sdkhjf

Alle kjemiske stoffer må registreres

EUs kjemikaliedirektiv forlanger at alle kjemiske stoffer skal meldes inn før 1. desember i år. Hvis ikke blir det ubønnhørlig slutt på produksjon og import.

Fra 1. juni ble Norge med i EUs kjemikalieregelverk REACH. Da åpnet også preregistreringen av kjemiske stoffer. Det må gjøres innen 1. desember i år, hvis ikke får det store konsekvenser for dem det gjelder.
Produsenter i og importør til EØS-området må preregistrere alle kjemiske stoffer innen 1. desember i år. Dette gjelder også stoffer i stoffblandinger opplyser Sverre Alhaug Høstmark, fagsjef i Norsk Industris miljø og HMS-avdeling.
- Om du for eksempel importerer en hydraulikkolje, maling eller limblanding må du pregregistere alle stoffer som inngår i stoffblandingen om de utgjør en mengde på over ett tonn per år og ikke omfattes av unntakene, påpeker han. Dramatiske følger Dersom en produsent eller importør ikke har prereigstrert sine stoffer innen 1. desember i år må produksjonen eller importen opphøre omgående etter denne datoen. For de det gjelder kan det gi dramatiske følger. - Alle bør tenke nøye over hvilke innsatsmidler de har i sin produksjon, og om de importerer eller produserer stoffer som skal preregisteres. De bør også ha tett dialog med sine leverandører av varer og tjenester, og sjekke om disse har til hensikt å preregistrere stoffer de bruker. Det vil nemlig ramme dem i neste omgang om dette ikke skjer, påpeker Høstmark.
Alle stoffer over ett tonn må preregistreres om virksomheten ønsker å fortsette produksjon eller import. - Vi regner med å få inn 30.000 stoffer til preregistrering. Ganger du det men antall aktører blir det et ganske mange registreringer.
Preregistreringen skjer gjennom EUs Kjemikaliebyrå og Norsk Industri er ikke direkte involvert i denne prosessen, men har forsøkt å øke oppmerksomheten rundt emnet ved å holde foredrag, skrive artikler, arrangere samlinger og kurs. Dessuten finnes det en egen arbeidsgruppe blant Norsk Industris medlemmer som jobber med REACH ute i felten.
- Vi har ingen klar formening om hvordan det går da det ikke foregår noen preregistrering gjennom oss. Men dette er ting vi vil arbeide videre med utover høsten for å få opp oppmerksomheten hos våre medlemmer, forteller Høstmark. Bekymret for servicenæringen Det er særlig bedrifter innenfor servicenæringen han er bekymret for, det er uklart hvor mange her som har hørt om REACH, men de er leverandører til industrien. - Vi har holdt mange foredrag for denne typen virksomheter for å opplyse om at dette ikke bare gjelder for kjemisk industri.
Gjenstander med lukt For møbelindustrien må for eksempel import og produksjon av lakk pregeristeres, det samme gjelder for produsenter av skumplast. Mens importører eller forbrukere av ferdig skumplast ikke trenger å tenke på det. Generelt skal ikke stoffer i gjenstander preregistreres, det er kun i helt spesielle tilfeller det gjelder, som at stoffer tilsettes i den hensikt at de skal avgis til omgivelsene.
- Viskelær med lukt, duftelys eller lekedyr med lukt er eksempler på det, opplyser fagsjefen. Når preregistrering er gjort gjelder ulike frister for å foreta endelig registrering. Det er ti år til fristen utløper for stoffmengder over ett tonn, mens mengder over 100 tonn har frist i 2013. CMR-stoffer, miljøskadelige stoffer og stoffer i mengder over 1000 tonn må registreres innen 1. desember 2010, opplyser Statens forurensingstilsyn på sine nettsider.
For dårlige registreringer Siden preregistreringen åpnet 1. juni har mange levert mangelfulle data. Det europeiske kjemikaliebyrået (ECHA) lager nå utdypende instruksjoner for at folk skal unngå å gjøre feil. ECHA oppfordrer framstillere, produsenter og importører av kjemikalier til å følge veiledningene og instruksjonene for preregistrering som er laget når data skal leveres til ECHA, skriver Statens forurensingstilsyn. Tekst: Dordi Digre
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.064