Miljøgevinst ved gjenvinning av fiskeredskap
En returordning for fiskeredskaper i plast vil gi store miljøgevinster og samtidig løse et praktisk problem for næringen. Dette er konklusjonen i en nylig avsluttet studie.
Mer enn 10.000 tonn redskaper i plast kasseres årlig i fiskeri- og oppdrettsnæringen. Drøye 2000 tonn blir sendt til gjenvinning, men mesteparten blir fortsatt disponert på andre måter, selv om plasten kunne vært gjenvunnet.
Utgangspunktet for studien «Kystens returordninger – retursystemer for fiskeredskap i plast» var at mengdene plastavfall øker, samtidig som man mangler gode retursystemer nettopp for utstyr laget av plast. Forprosjektet har kartlagt dette plastavfallet og mengdene som i dag returneres, og miljøkonsekvensene. Det lanseres også forslag til hvordan hele bransjen kan jobbe videre med det mål for øye at også dette avfallet i fremtiden blir innsamlet og gjenvunnet. I studien har man valgt å prioritere fiskeredskap fra fiskeriene, oppdrettsnot, tauverk samt flytekrager, slanger og rør fra oppdrettsanlegg. I sum er dette utstyret mest egnet for gjenvinning. Får man orden på dette først, blir det lettere å koble på andre typer utstyr av plast senere.
Av Olav Skogesal og Peter Sundt, Mepex Consult as
Les mer i Plastforums maiutgave.