Mer innovativ rotasjonsstøping
Rotasjonsstøping skal bli mer innovativ: Både satsing på design og innpass på helt nye markeder står sentralt. Nordmennene var klart i flertall på den først samlingen til Association of Rotational Molders International i Norden, i Göteborg 17. april
Association of Rotational Molders International (ARMI) hadde invitert nordiske rotasjonsstøpere til samlingen. Muligens har invitasjonen ikke vært helt optimal, for av drøyt 35 deltakere kom hele 15 personer fra Norge. Finske og svenske rotasjonsstøpere var også til stede, men i beskjedent omfang i forhold til nordmennene, mens Island stilte med én og danskene overhodet ikke var representert. ARMI får gjøre markedsføringen bedre neste gang slik at dobbelt så mange finner veien til slike nordiske samlinger.
Alle de store norske bedriftene var til stede; Nopro, Cipax, PartnerPlast og Arne Hasle AS i tillegg til at så vel Resinex Express, Ultrapolymers og ikke minst Norner Innovation deltok. Sistnevnte var også viktig bidragsyter i det faglige programmet.
Norner satser Ikke uventet satser Norner på rotasjonsstøping som ett av sine felt. Etter at Borealis sa takk for seg og overlot sin store FoU-avdeling til det som nå er blitt til frittstående Norner Innovation, har forskerne fulgt opp dette kompetansefeltet. Foreløpig er selskapet også Borealis’ forlengede arm hva angår FoU på rotasjonsstøping, samtidig som Norner står helt fritt i å foreslå så vel materialer som prosesser fra andre leverandører.
Ronny Ervik, ekspert på rotasjonsstøping hos Norner Innovation, fikk mye tid på seminaret i Göteborg. Han har årelang erfaring fra denne bearbeidingsformen. I to lange økter presenterte han Norners kunnskaper og testresultater hva angår rotasjonsstøping.
Ervik oppmuntret rotasjonsstøperne til å satse mot nisjer og nye områder, gjerne for å erstatte løsninger i stål og betong. Viktig for bransjens fremtid er også å knytte kontakter med høyskoler og universiteter. Han oppfordret dessuten til økt kontakt på tvers av bearbeidingsformene i plastbransjen.
– Sammen med sprøytestøpere og andre kan vi tilby pakkeløsninger og nye, innovative produkter som i dag ikke eksisterer, sa han og ga honnør til PartnerPlast og Cipax for utvikling av nye, spennende produkter.
Ronny Ervik avsluttet foredraget med en serie anbefalinger til bransjen, deriblant å ta i bruk designere i produktutviklingen, gjøre FEA-analyser, forsøke seg med nye materialer og aldri glemme å prioritere bedriftens viktigste ressurs; de ansatte og deres kompetanse.
Av Asle Isaksen
Les mer i nr. 5 av Plastforum