23948sdkhjf

Mer enn 30% plastemballasje gjenvinnes

2007 ble året da materialgjenvinning av plastemballasje endte over den magiske 30% grensen. I tillegg ble 55% energigjenvunnet.
Totalt ble det gjenvunnet 16.000 tonn mer plastemballasje i 2007 enn 2006. Dette betyr at Grønt Punkt Norge sørget for at kravet i bransjeavtalen med myndighetene ble oppfylt ett år før fristen. Totalt sett er gjenvinningsmålet for plastemballasje i Norge 80%, og i 2007 ble målet overoppfylt med 5%.
Til sammen brukes det drøye 130 000 tonn plastemballasje i Norge hvert år. Denne mengden har steget betraktelig det siste året. Da er EPS (Isopor®) og plastemballasje som har inneholdt farlige stoffer holdt utenfor.
Jaana Røine, adm. dir. i Grønt Punkt Norge, selskapet som har ansvaret for innsamling og gjenvinning av brukt plastemballasje, drikkekartong og emballasjekartong er meget godt fornøyd med resultatene. - Dette er resultater vi er stolte av, men det er viktig å huske på at dette er et resultat av godt samarbeid med kommuner, private innsamlere og gjenvinningsbedrifter Med dagens miljøfokus er det viktig at vi alle tar ansvar der vi kan, sier Røine.
Brukt plastemballasje samles inn både fra næringsliv og husholdninger. Næringslivet i Norge er flinke til å kildesortere og i 2007 ble nesten 84% av brukt plastemballasje fra næringslivet gjenvunnet. - Til sammen ble over 50% av plastemballasjen fra næringslivet materialgjenvunnet, noe som plasserer oss blant de beste landene i Europa når det gjelder innsamling fra næringslivet. Det viktigste som har skjedd på næringslivssiden de siste årene er at markedet har fått friere tøyler, sier Røine. - Dette innebærer at innsamlere har fått mer penger for plastemballasjen når de har solgt den videre til gjenvinner, og dette har motivert til økt innsamling, konkluderer hun.
Også når det gjelder innsamling fra husholdningene kan Grønt Punkt Norge vise til vekst i 2007. Totalt ble 86% gjenvunnet. Av dette ble drøye 15% materialgjenvunnet og 50% energigjenvunnet. De siste 14 prosentene ender i dag enten på deponi eller på forbrenningsanlegg med så lav energiutnyttelse at det ikke godkjennes som energigjenvinning.
Røine mener det i fremtiden vil bli mer kildesortering av plastemballasje i de store byene. Dermed ser det også ut som at mer plastemballasje fra storbyhusholdningene vil bli materialgjenvunnet.
(Kilde: Grønt Punkt Norge)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062