Forskningsprosjekt for gjenvinning
Et forskningsprosjekt for gjenvinning av kompositter er godkjent av Norges forskningsråd. Hovedmålet for prosjektet er å utvikle et bærekraftig system for å materialgjenvinne komposittmaterial.
For å oppnå det ambisiøse målet er følgende delmål identifisert: · Definere miljømessige og effektive logistikkløsninger for innsamling og gjenvinning. · Karakterisere egenskapene av avsetningsmateriale fra to utvalgte metoder (mekanisk og kjemisk) for gjenvinning av komposittmaterial. · Definere anvendelsesområder og produkter hvor avsetningsmaterialet · kan inngå og demonstrere det på utvalgte caser.
Stanset av økonomien Mye forskning er gjort for å vurdere mulige gjenvinningsmetoder for langfiberarmerte herdeplaster. Både termiske, mekaniske og kjemiske prosesser er aktuelle gjenvinningsmetoder. Til tross for innsatsen så langt finnes det i dag ingen bærekraftige kommersielle aktiviteter basert på gjenvinning av komposittmateriale, verken her i landet eller andre steder i verden. Hovedgrunnen har vært at det ikke er identifisert markeder som er villig til å ta imot resirkulert komposittmateriale på grunn av økonomiske betraktninger, med andre ord for høy pris.
Gjenvinning av komposittmateriale byr på flere utfordringer. Herdeplaster er tverrbundet materialer og kan verken støpes eller smeltes på nytt i motsetning til termoplaster. Noen herdeplaster som polyuretan, kan relativt lett omdannes til utgangsstoffene, men for de fleste herdeplastmaterialene som polyester eller epoksy, de to vanligste type herdeplaster, er ikke dette aktuelt. Vanskelig Komposittmaterialer består av forskjellige materialer: en polymer (herdeplast), forsterkninger i form av enten glass- eller karbonfiber og en rekke tilsetningsstoffer. Den komplekse og varierende sammensetningen gjør gjenvinningsprosessen vanskelig, men samtidig ligger det en verdi i alle komponentene (forsterkning, tilsetningsstoff og polymer).
I FoU-arbeidet vil det bli fokusert på både logistikk, tilpasning av gjenvinningsanlegg, foredling av avsetningsmateriale og bruk i nye produkter. Alle disse elementene vil bli sett i sammenheng i et verdikjedens perspektiv. Dette vil være avgjørende for å kunne lykkes. Prosjektet samler tre forskjellige bransjer; komposittbransjen, båtbransjen og gjenvinningsbransjen. Det er første gang dette skjer i Norge, og ingen andre tilsvarende initiativ i utlandet er kjent hos prosjektdeltagerne.
(Kilde: Norsk Komposittforbund)