Plasten som brytes ned
Rema tar nå i bruk plastposer som brytes ned på kort tid når de utsettes for lys og fuktighet. Konseptet er utviklet av Nor-X Industry AS på Sunnmøre i samarbeid med Sintef.
Etter to uker i sollys vil posene fortsatt ha 90 prosent av styrken. Etter fem uker er det bare traser igjen. En vanlig polyetylenpose vil til sammenligning trenge over et år for å begynne å gå i oppløsning.
Foruten vanlige handleposer kan plast for alle typer matvareemballasje bli en aktuell anvendelse. Tilsetningsstoffet er godkjent for kontakt med næringsmidler (matvaregodkjent). Dersom plasten havner i naturen, brytes den hurtig ned uten skadelige effekter.
Jerntilsetning Det er en spesiell tilsetning (Renatura) som gjør det mulig å gjenvinne plasten. Produktet er en jernorganisk forbindelse. Tilsatt under bearbeidingsprosessen gir den både rask nedbryting og lys farge. Løsningen kom gjennom et industrielt forsknings- og utviklingsprosjekt (IFU) og flere Skattefunn- prosjekt. Samarbeidet mellom bedriften og Sintef har pågått siden 1999.
– Polyetylen og polypropylen, som det her er snakk om, er i utgangspunktet ømfintlige for ultrafiolett lys, så det er bare snakk om å hjelpe naturen litt, sier seniorforsker Ferdinand Männle ved Sintef. Foruten lys trengs litt fuktighet, varme og oksygen, noe det vanligvis er rikelig med i naturen.
(Kilde: Sintef)