23948sdkhjf

Rakettkupp for Kongsberg

KDA på Kongsberg skal videreutvikle og produsere sjømålmissilene NSM for Forsvaret for drøyt 2,7 milliarder kroner. Under kontraktstiden fram til 2014 vil også nærmere 120 underleverandører nyte godt av bestillingen.
– Selv om dette var ventet, har det tatt sin tid, kommenterer direktør Haakon Sandbraaten hos Forsvars- og Sikkerhetsindustriens forening (FSI) overfor Plastforum. – Utviklingen av sjømålmissilene på Kongsberg er delvis finansiert av det offentlige, men det var likevel ikke helt sikkert at de ville få denne kontrakten til slutt.
Største enkeltkontrakt Kontrakten på i alt 2.746 millioner kroner er den største enkeltkontrakten for Kongsberg-gruppen noen sinne. – Basert på erfaringer fra Penguin-missilet, har Det norske forsvaret lagt grunnlaget for 30-40 år med avansert industriell virksomhet. Dette er et godt eksempel på hvordan Forsvarets behov kan kombineres med industrielle satsinger, som igjen gir betydelig verdiskaping og kompetanseoppbygging, uttaler konsernsjef Jan Erik Korssjøen hos Kongsberg Defence and Aerospace (KDA) i en pressemelding. De nye sjømålmissilene Naval Strike Missile (NSM) som KDA allerede har jobbet med utviklingen av i over ti år, skal være hovedbestykning på både missiltorpedobåtene av Skjold-klassen og fregattene av den nye Fridtjof Nansen-klassen. Avtalen mellom Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) og KDA omfatter serieproduksjon av det nye sjømålsmissilet.
Demonstrere og utvikle spisskompetanse – Betydningen for norsk industri ved tildelingen av slike kontrakter kan ikke overvurderes. Det er gjennom slike oppdrag industrien og deres underleverandører får demonstrert sin spisskompetanse, og videreutviklet spissteknologien. Både gjennom KDA og ikke minst underleverandørene vil også det sivile markedet nyte godt av dette, understreker Haakon Sandbraaten. Det har tatt rundt 10 år å utvikle det nye missilet. Utviklingskontrakten mellom Sjøforsvaret og KDA ble underskrevet like før jul i 1996, med en prislapp på 1,5 milliarder kroner. Missilet ble utviklet i nært samarbeid med Sjøforsvaret, Forsvarets forskningsinstitutt og norske industrimiljøer. – Denne kontrakten vil gi oss den nødvendige referansen vi trenger for å kunne selge missilet til andre lands sjøforsvar. En rekke land har allerede vist interesse for NSM, sier administrerende direktør i KDA, Tom Gerhardsen. For øvrig; det finnes allerede planer om å videreutvikle NSM til andre våpengrener, både som mobile batterier og for fly og helikoptre. Atle Abelsen
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062