Heder til Tromsø-professor
Professor Kenneth Ruud (37) ved institutt for kjemi på universitetet i Tromsø blir hedret med Dirac-prisen for 2008. Bakgrunnen er hans arbeid knyttet til teoretisk modellering av molekyler og egenskaper i elektriske og magnetiske felt. Det er første gang denne prisen for fremragende kjemisk forskning går til Norden.
Presentert for NANOMAT En del av grunnlaget for tildelingen er Ruuds innsats i det NANOMAT-støttede prosjektet « Molecular modeling in nanotechnology». Ruud baserer sitt arbeid på teoretisk modellering av molekylers ikke-lineære optiske egenskaper. Han bruker blant annet Schrödingers likning for å løse kjemiske problemer teoretisk uten å legge eksperimenter til grunn for resultatene. – Jeg jobber spesielt med å forutsi molekylenes egenskaper i elektriske og magnetiske felt. På denne måten kan man karakterisere og få informasjon om molekylet, sier han. Internasjonalt er det ikke så mange som arbeider med å utvikle slike metoder. Ruud kjenner til rundt 4–5 grupperinger internasjonalt, og mener Skandinavia er spesielt sterke innenfor dette feltet. – Tildelingen kan også sees på som et ønske om å gi denne fagnisjen økt oppmerksomhet. Dette er teoretisk kjemi, svært langt unna kommersialiserbare ideer og løsninger. – Men det danner grunnlaget for blant annet biofotonikk, som er et voksende felt innenfor medisinsk forskning. Vi har ikke merket noen pågang fra norske næringsinteresser, men en viss interesse fra svensk farmasi-industri har det vært. Våre resultater kan på sikt få betydning for neste generasjons smarte medisiner.
Ung pris Om Dirac-prisen kan nevnes at den tildeles yngre forskere (under 40 år) og er oppkalt etter Paul Dirac, engelskmannen som grunnla kvantemekanikken. Ruud fikk prisen for «... his outstanding work on the development of ab initio methods for the calculation of molecular properties involving external sources of magnetic or electric fields». Ruud som også sitter i styret for Norsk Kjemisk Selskap og er varamedlem i programstyret for nanoteknologi og nye materialer, hittil rukket å signere153 publikasjoner. Han er også sitert over 3000 ganger. Atle Abelsen