23948sdkhjf

Hydro Polymers selges

Norsk Hydro ASA har inngått en avtale om å selge sin petrokjemivirksomhet til det UK-baserte kjemiselskapet INEOS. Salgssummen oppgis til om lag 5,5 milliarder kroner. Samtidig stopper Hydro alt arbeid med den nylig annonserte navnendringen til Kerling og til egen notering på Oslo Børs. Salget, som er forventet gjennomført i løpet av 3. kvartal 2007, er for øvrig det stikk motsatte av hva de ansatte ønsket seg.
I pressemeldingen fra Hydro, datert 21. mai, heter det sjargongmessig at avtalen representerer en god og langsiktig industriell løsning for Hydros petrokjemivirksomhet. Den oppgitt salgssummen på om lag 5,5 milliarder kroner for nettogjeld og registrert egenkapital ved siste årsskifte, skal sluttjusteres relatert til verdifastsettelse ved salgstidspunkt. Hydro forventer å regnskapsføre en gevinst på om lag 400 millioner etter skatt, basert på IFRS-regnskapsprinsipper (International Financial Reporting Standards). – Vår polymervirksomhet har hatt en meget god utvikling og rangeres nå blant de beste i petrokjemibransjen i Europa. Sammen med bransjelederen i Europa, INEOS, vil vi bidra til å skape en ny industrikjempe godt rustet til å ta fatt i muligheter for langsiktig vekst. Vi mener denne løsningen vil bidra til en god videreutvikling av polymeraktivitetene, sier Hydros konsernsjef Eivind Reiten, i en kommentar til beslutningen om salg. Og det er ikke noe dårlig år Hydro Polymers har bak seg. I 2006 økte Hydros petrokjemivirksomhet driftsinntektene med 25 prosent til 6.873 millioner kroner sammenlignet med 5.512 millioner kroner i 2005. Jim Ratcliffe, som er konsernsjef i INEOS, kaller oppkjøpet for viktig. – Hydros polymervirksomhet passer godt inn i INEOS’ portefølje. Menneskene, eiendelene og teknologien representerer betydelige muligheter for fortsatt vekst innenfor dette området, sier Ratcliffe i en kommentar.
Kerling-navnet lagt dødt Det er bare drøye to uker siden Hydro gikk ut og fortalte om at Polymers, ved en eventuell børsintroduksjon, skulle bære navnet Kerling ASA. Som følge av avtalen som nå er undertegnet med INEOS om salg, avslutter Hydro prosessen med å notere selskapet og navnet Kerling på Oslo Børs. Hydros ledelse finner at avtalen med INEOS er i tråd med Hydros strategi om å fokusere på aluminium- og kraftproduksjon. I pressemeldingen fra selskapet sies det at det i en slik strategi ligger å finne nye løsninger for virksomheter utenfor kjernevirksomheten. Hydro-ledelsen har vurdert børsnotering eller salg av polymervirksomheten, men falt altså ned på salg. Det var løsningen som samtlige grupper av ansatte fryktet. Også næringsministeren har vært ute i pressen og antydet at salg ikke nødvendigvis er det man bør gå for. Transaksjonen må da også godkjennes av EUs konkurransemyndigheter og andre relevante myndigheter. Salget av eierandelen på 29,7 prosent i Qatar Vinyl Company (QVC) er betinget av at en forkjøpsrett ikke utøves. Hydros petrokjemivirksomhet representerer betydelig virksomhet i Nord-Europa. Vi kan vi repetere at det finnes produksjonsanlegg i Norge, Sverige og Storbritannia for produksjon av polyvinylklorid (PVC) og mellomproduktet vinylkloridmonomer (VCM), samt lut, som hovedsakelig som hovedsakelig selges videre til den nordiske treforedlingsindustrien. Kerling, som har om lag 1.200 ansatte, deltar også i annen petrokjemivirksomhet gjennom eierandeler i joint venture-selskaper, herunder etylenfabrikken på Rafnes i Norge i tillegg til virksomheter i Qatar og Kina samt eierandeler i en portugisisk PVC-produsent som er notert på Euronext-børsen i Lisboa. Om INEOS kan vi fortelle at det er verdens tredje største kjemiselskap og en raskt voksende produsent av petrokjemiske produkter og spesial- og mellomprodukter innenfor kjemi- og polymerindustri. Selskapet har 68 produksjonssteder i 17 land med om lag 15.000 ansatte og en årlig omsetning på mer en 33 milliarder USD. Asle Isaksen – med bakgrunn i pressemelding fra Norsk Hydro ASA
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062