Tidevannskraft ut av Norge
Det norskeide teknologiselskapet Hammerfest Strøm AS meldte 14. mai i år at selskapet inngår samarbeid med det skotske energiselskapet ScottishPower om å videreutvikle selskapets tidevannsteknologi. Hammerfest Strøms teknologi har vakt internasjonal oppmerksomhet, og er regnet for å være blant de ledende teknologiene innen området.
Hammerfest Strøms første tidevannskraftverk, installert på 50 meters dyp i Kvalsundet ved Hammerfest, er det første i verden av sitt slag som er utviklet til et nivå hvor det har levert energi i snart fire år inn i det kommersielle energinettet.
Storbritannia har som målsetting å være verdensledende innen marin fornybar energi, og tilbyr svært gode rammebetingelser for å oppnå denne målsetningen. Dette er årsaken til at Hammerfest Strøm AS nå velger å videreutvikle sin teknologi i Skottland sammen med skotske partnere. Selskapene har forhandlet frem intensjonsavtale, som beskriver alle fasene i utviklingen frem til full kommersialisering av tidevannsteknologien. Hovedtrekkene i avtalen er at Hammerfest Strøm AS etablerer et heleid datterselskap i Skottland som skal videreutvikle teknologien. Scottish Power vil gå inn på eiersiden i Hammerfest Strøm samtidig som de skal identifisere og tilrettelegge havområder for kommersiell utbygging av tidevannskraftverk.Milliard-marked Intensjonen er å bygge og installere en oppskalert demonstrasjonsmodell på 1 MW i løpet av 2009. Etter at denne er verifisert er intensjonen å igangsette masseproduksjon for leveranser til ScottishPower og andre energiprodusenter. Det forventes en omsetning på nærmere 1 milliard kroner innen en ti års periode i Storbritannia. Selskapet forutsetter derfor en betydelig industriell virksomhet og sysselsettingseffekt i Skottland. Hammerfest Strøm AS er forøvrig i dialog med norske myndigheter for å utrede muligheten for en videreutvikling av kraftanlegget i Kvalsund ved Hammerfest parallelt med selskapets tunge satsing i Storbritannia. Dette vil kunne bidra til å styrke de norske kompetansemiljøene som selskapet har samarbeidet med.
Fakta om Hammerfest Strøm AS: Hammerfest Strøm AS er et norsk teknologiselskap, etablert i 1997 og eies hovedsakelig av Statoil New Energy AS, Hammerfest Energi AS, Hammerfest Næringsinvest AS, Alta Kraftlag AL og Troms Kraft AS. Statoil New Energy har hatt og har en viktig rolle både som eier av Hammerfest Strøm og i forbindelse med selskapets teknologiutvikling. Selskapets forretningsområde er å drive forskning og utvikling basert på alternativ ny fornybar naturkraft til bruk i global energiforsyningen, samt skaffe seg rett til kommersiell utnyttelse av dette ved å levere nøkkelferdige tidekraftanlegg. De skal videre eie teknologien, ha prosjektkontroll gjennom hele verdikjeden, men vil i stor grad sette ut produksjon, sammenstilling, testing og installasjon.
Første ut av landet
Vindkraft og bølgekraft har vært omtalt i Plastforum ved flere anledninger. La oss nå raskt og forenklet analysere dagens situasjon: Det kan fastslås at dagens sittende mannskap i Regjeringskvartalet tok skikkelig i da de i innsettelseserklæringen, den såkalte «Soria Moria-erklæringen» manifesterte at «Norge skal være en miljøvennlig energinasjon og verdensledende innen utvikling av miljøvennlig energi». Med så mye vannkraft som Norge har, kan Regjeringen vanskelig bomme. Men så legges lista enda litt høyere i det den sier: «…(Norge) skal utvikle en satsing på introduksjon av miljøvennlig teknologi og utstyr for teknologier som ikke er modne.» Da blir det straks verre.
Verden har for lengst vindmøller som fungerer alle steder det er vind og behov for kraft. Vi på vår side har betydelige miljøer som har satset og som baserer sin fremtid på vind, på bølge- og tidevannskraft. Vi har også en enorm industrikompetanse på store utbygginger i vanskelige og tøffe naturmiljøer. Disse miljøene har lenge vært klare til å bruke kompetansen på nye områder. At løsningene i stor grad også er basert på bruk av lette materialer, gjør at våre bransjer kan være med som viktige og nødvendige underleverandører.
De store ordene om industriell utvikling av energialternativene her hjemme blir null verd når ord og handling ikke går i takt. Hos mange av våre naboer støttes utvikling av alternative energikilder med kanskje opptil 2 kroner per kilowattime. I Storbritannia har politikerne tatt mål av seg til å bli verdensledende innen havenergi – se saken over. I Norge foreslås 10-12 øre/kwh, altså en tjuendel i støtte! Da blåser vind-/bølge- og tidevannskraftalternativene og alt annet praktisk talt av gårde med støm og nordavind. Utviklerne ser ikke lønnsomhet i prosjektene. Myndighetene fremmer med andre ord finansieringsløsninger som kaster vrak på fremtidig industriutvikling i Norge, som sender opparbeidet kjernekompetanse ut av landet. Hvorfor skal vi i Norge alltid være så fordømt annerledes enn resten av Europa? Asle Isaksen