23948sdkhjf

Nettbasert «lærebok» om plastrør

En digital lærebok om plastrør benyttet i vann- og avløpssystemer har sett dagens lys. Denne nettbaserte kunnskapsbanken er beregnet for studenter ved ingeniørhøyskoler og universiteter, men blir viktig for alle fagmiljøer innen VA-sektoren.
Bak opplegget, som ble presentert midt i januar, står en samlet norsk plastrør- og råvareindustri. 11 forfattere, herav tre høyskolelektorer som underviser i VA-faget, har siden høsten 2005 arbeidet med undervisningsopplegget. Tre av de elleve har deretter redigert det hele til en «lærebok» som, inkludert leggeanvisninger for de ulike rørsystemene, er på til sammen 120 sider. Det kan ikke være tvil om at det nettbaserte opplegget representerer et betydelig bidrag til å løfte kompetansen innen rørfaget. Det er også svært viktig med tanke på å få oppdatert undervisningsmateriell om plastmaterialer i skoleverket.
Ildsjeler Under presentasjonen av det nye opplegget traff vi tre av ildsjelene bak opplegget; Ulf K.Gjersøe fra Norsk Wavin AS, Ole H. Bævre fra Pipelife AS og Ole Kristian Hagen fra Hydro Polymers AS. De fortalte om arbeidet, om alle de frivillige timene som de selv og de til sammen 11 forfatterne har nedlagt av tid, om innholdsdiskusjoner osv., alt gjort med stor entusiasme. Arbeidet har vært drevet i regi av Den norske Plastrørgruppen – DnP – som er én av gruppene i Plastindustriforbundet. – Det har vært et forholdsvis tungt løft for oss. Ved lanseringstidspunktet har DnP brukt noe over 100.000 kroner på utviklingen av læreboken, forteller Ole Kristian Hagen.
Faktabasert og virtuell – Informasjon som gis er meget nøkternt og faktabasert og det hele skal være enkelt å bruke, sier Ulf Gjersøe ved gjennomgangen for pressen. – Hva vi også har vært opptatte av er at programmet ikke skal være statisk. Behovet for oppdatering har stått høyt på agendaen og vil også bli prioritert høyt i årene som kommer, legger Gjersøe til. Oppdateringer, f. eks. om nye kvaliteter av materialer, informasjon om en ny standard eller andre forhold som trenger oppfrisking, skal i følge de tre redaktørene være enkle å utføre. Kunnskapsbanken er bygget opp svært tidsriktig. Via internett gis en kortfattet, grei og nøktern presentasjon. Det hele er brukervennlig med hensyn til å hente fram stoff. Gjennom et virtuelt opplegg gis en kortfattet oversikt over de enkelte temaene. Brukere kan bla seg frem og tilbake i undervisningsopplegget, klikke seg inn på informasjonen innen de enkelte emnene som omtales, fordype seg ved bruk av lenker osv., alt krydret med hyggelig bakgrunnsmusikk, om det er ønsket. Foruten å presentere de viktigste polymermaterialene som brukes i moderne VA-systemer; PVC, PE, PP og komposittrør, gis det innføring i de forskjellige materialenes egenskaper, heri inkludert materialenes muligheter og begrensninger. Bruksområdene for de forskjellige rørtyper; drikkevannsrør, avløps- og overvannsrør samt kummer, presenteres, likeså normer, dimensjonering samt installasjonsråd om de forskjellige ledningstypene.
Flere målgrupper Ole H. Bævre fra Pipelife forteller at denne kunnskapsbanken i første rekke er utarbeidet for ingeniørstudenter som leser emnet VA-teknikk. – Men denne måten å tilegne seg kunnskap på vil også være en støtte for mange andre grupper, blant annet studenter ved NTNUs studieprogram bygg og miljøteknikk, for byggstudenter ved tekniske fagskoler, for studenter ved aktuelle linjer på Universitet for miljø og biovitenskap på Ås eller for deltakere ved de mange ADK-kurs som holdes rundt om i landet, forteller Bævre. Det kan ikke være tvil om at denne kunnskapsbanken om plastrør vil kunne gi en generell kompetanseheving for alle involverte i VA-faget, herunder fagpersonell innen private konsulentfirmaer, utførende entreprenører m.fl. Offentlige etater, som er store eiere av vann og avløpsledninger, vil også kunne ha betydelig nytte av det nye opplegget.
Misforhold I de mange studieretninger i skolesystemet, også innen VA-faget, finnes det lærebøker og undervisningsplaner for materialer som stål, støpejern og betong. I alle år har plastbransjen ropt etter både planer og undervisningsmateriell hva angår plast. I stor grad har slike planer forblitt mangelvare. Når det gjelder nettopp bruk av plastrør i vann- og avløpsledninger, er plastrørandelen i dag på nær 80 prosent, altså helt dominerende som rørmateriale. Det er derfor et paradoks når nye studenter lærer om stål og betong, men ikke om det dominerende materialfeltet. Derfor er det nå hyggelig at dette opplegget kommer på banen – et opplegg som er så tidsriktig tilrettelagt. Resultatet vil vi garantert få se fruktene av om noen år! Og kanskje får Norge med dette opplegget økt fokus på de mange dårlige ledningsnettene som lekker som siler. Uansett; vi gratulerer rørbransjen med et flott opplegg.
Tilgjengelig på nettet Den nettbaserte opplæringspakken finner du på nettadressen : http://www.pif.no/dnp/ Asle Isaksen
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078