23948sdkhjf

SFT skal kontrollere kjemikalier og håndtering av farlig avfall

Hvert år brukes tonnevis av farlige kjemikalier og ca 100.000 tonn farlig avfall er på avveier. Nå skal verksteder, renserier og plast- og gummiindustri kontrolleres av Fylkesmannen i samarbeid med Statens forurensningstilsyn (SFT). Aksjonen starter 29. mai og strekker seg til 20. juni. Kontrollene er ledd i miljømyndighetenes arbeid med å redusere bruken av farlige kjemikalier og å få bukt med det farlige avfallet på avveie.

Statens forurensningstilsyn (SFT) i samarbeid med fylkesmennene gjennomfører en landsdekkende kontrollaksjon 29. mai til 20. juni i år. Bil-, båt- og landbruksverksteder, renserier, plastbåtprodusenter og annen plast- og gummiindustri skal kontrolleres over hele landet.

Målet er å kontrollere kjemikaliebruken i virksomhetene og hvordan farlig avfall blir håndtert. Internkontrollen til virksomhetene er også et tema og da spesielt med hensyn til rutiner for nettopp kjemikalier og håndtering av farlig avfall. Samtidig vil aksjonen bli brukt til å gi informasjon til bransjen om regelverk og krav innenfor disse temaene. Kjemikalier Som en del av risikokartleggingene som virksomhetene har plikt til å utføre, må de ha oversikt over kjemikaliene som brukes og hvilken risiko de representerer for både helse og miljø. Substitusjonsplikten Et sentralt krav innen kjemikaliehåndtering er kravet om vurdering av substitusjon. Substitusjonsplikten innebærer en plikt til å erstatte helse- og miljøfarlige kjemikalier med mindre farlige alternativer dersom det kan skje uten urimelig kostnad eller ulempe. Denne plikten gjelder for alle virksomheter som bruker produkter som inneholder helse- og miljøfarlige kjemikalier. Substitusjonsplikten inkluderer både bruk av kjemikalier i virksomhetens drift og som råvare i produkter virksomheten framstiller. Substitusjonsplikten er lovfestet i produktkontrolloven § 3a. Produktforskriften Miljømyndighetene vil også kontrollere om strengt regulerte stoffer er i bruk i virksomheten og om alle farlige kjemikalier som benyttes er deklarert til Produktregisteret. Produktforskriften inneholder reguleringer på kjemikalier som for eksempel bromerte flammehemmere, tributyltinnforbindelser (TBT), nonyl- og oktylfenoler og kadmium. Farlig avfall Avfallsforskriften kapittel 11 om farlig avfall har som formål å sikre at farlig avfall tas hånd om på en forsvarlig måte. Farlig avfall inneholder helse- og miljøfarlige stoffer. Farlig avfall på avveier kan føre til at miljøgifter spres i naturen. Dette kan igjen medføre skader på dyr og mennesker. Ca.100 000 tonn farlig avfall er på avveie.

Re gelverk og oppfølging Brudd på regelverket vil bli fulgt opp med krav om å rette opp forholdet innen gitte frister. Virksomheter med alvorlige brudd på regelverket, vil bli anmeldt til politiet. Myndighetene har utarbeidet en egen nettside med hjelp til plast- og gummiprodusenter hvor det er listet hvilket regelverk som gjelder for bransjen. Se www.regelhjelp.no . I tillegg til informasjonen gitt på disse sidene vil SFT utarbeide informasjonsark om farlig avfall og kjemikalier for plastbransjen i forbindelse med kontrollaksjonen. Disse informasjonsarkene legges ut på SFTs nettsider når aksjonen starter. Veileder for håndtering av farlig avfall SFT og Norsk forening for farlig avfall (NFFA) har utarbeidet en veileder for håndtering av farlig avfall. Denne er beregnet for alle som håndterer farlig avfall. Den gir informasjon om de mest sentrale temaene ved håndtering av farlig avfall. Veilederen kan lastes ned fra www.sft.no , publikasjon TA-2023.

Myndighetene vil ved tilsyndet undersøke følgende: Hva definerer virksomheten som farlig avfall? Virksomhetene er selv ansvarlige for å vite om avfallet deres er farlig eller ikke. Dersom virksomheten er i tvil, må de kunne dokumentere at avfallet ikke er farlig. Kan de ikke dette, skal avfallet behandles som farlig. En slik dokumentasjon kan være analyser av avfallet. Se § 11-4 i avfallsforskriften som omhandler hvilke avfallstyper som defineres som farlig avfall. Leveringsplikt Farlig avfall skal håndteres forsvarlig. Det skal leveres til godkjent innsamler eller mottaksanlegg minst en gang i året. Fylkesmannen kan gi opplysning om nærmeste godkjente innsamler eller anlegg. Deklarasjonsplikt Når farlig avfall leveres, skal virksomheten fylle ut et godkjent deklarasjonsskjema. Skjemaet fås ved henvendelse til alle godkjente innsamlere eller mottaksanlegg. Korrekt utfylt deklarasjonsskjema skal følge avfallet ved videre transport. Kopi av utfylt skjema er dokumentasjon på at avfallet er levert i henhold til forskriften. Lagring av farlig avfall Det farlige avfallet skal emballeres slik at det er egnet for lagring og transport. Emballasjen merkes med deklarasjonsskjemaets løpenummer og må tåle fysiske og klimatiske påvirkninger.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063