23948sdkhjf

Etterlyser ny definisjon av bærekraft

- Ikke revolusjonerende nok, mener professor Michael Braungart

17. og 18. oktober i år lanseres det miljøbevisste Building Green-eventet i Oslo. Når den kjente messen først kommer hit til lands, skal det settes fokus på nye metoder for å kunne bygge både estetisk pene bygg, men også sunne bygg. 

En av arrangementets keynote-talere er tyske professor Michael Braungart. Braungart vil blant annet ta for seg spørsmål om hvordan man kan sikre sunne bygg i fremtiden som venter og hvordan vi kan ta vare på vakre og innovative bygg. 

En av måtene vi kan oppnå større byggkvalitet på, er i følge professoren at vi må starte med å overføre mange av treets positive og nyttige egenskaper til bygningers design: 

- Vi må begynne å se på bygninger på samme måte som vi ser på et tre. En bygning kan også skape oksygen, gi næring, og livskvalitet for dyr og mennesker. Ved å tenke på denne måten kan vi skape både sunne, innovative og vakre bygninger for fremtiden. Det er for mange mennesker i storbyer som sliter for eksempel med astma på grunn av forurensning, og dette kan vi innenfor arkitektur- og byggebransjen gjøre noe med, skriver Braungart i en pressemelding fra Building Green. 

Bærekraft trenger fornyelse

Braungart er blant annet kjent som en av grunnleggerne bak «Vugge til Vugge»-tankegangen, eller produksjonsfilosofien. Ideen handler om å kunne se materialer og stoffer som ledd i et kontinuerlig, naturlig kretsløp som kan fortsette videre selv etter å ha tjent det opprinnelige formålet. 

Dette betyr blant annet at avfall omdannes til ressurser for nye generasjoner av materialer og produkter i en sirkulær økonomi, heter det i meldingen.

Tankegangen er mye omtalt i bygge- og arkitekturbransjen, men Braungart er ikke kjent for å hvile på sine laurbær og etterlyser nå en ny definisjon av bærekraft:

- Definisjonen av bærekraft er ikke revolusjonerende nok. Dette er noe jeg ønsker å ta opp under Building Green Oslo, skriver professoren.

- Vi er nødt til å kontinuerlig fornye oss og tenke nytt for å skape bygninger for våre barns fremtid som skaper god luft. Det er mange dyktige pionerer innenfor bygg- og arkitekturbransjen i Norge, og jeg ser derfor frem til å fortsette dialogen og hvor jeg vil komme med noen gode eksempler fra Amsterdam, slik at vi sammen kan skape en bedre fremtid.

Gir god oversikt over den bærekraftige bransjen

Målet med Building Green Oslo er å belyse viktigheten av bærekraftig bygging og tenking, og gi deltakerne og de besøkende en god oversikt over tendenser, løsninger og utfordringer innenfor bærekraftig bygg, både i Norge og internasjonalt. Møtestedet Building Green gir dessuten gode muligheter for å møtes på tvers av bransjen, understreker prosjektleder Ditte Rosenquist:

 - For å realisere tankene om bærekraftige bygninger er det viktig at både politikere, arkitekter, produsenter og byggherrer samarbeider. Dette legger vi til rette for med gode rammer for møter på tvers av faggrupper, med bærekraftige utstillere, debatter og både nasjonale og internasjonale foredragsholdere. Braungart er en av de fremste tenkerne innenfor bærekraftig bygg og vi gleder oss til å høre mer.

Fakta om Building Green Oslo 2018

  • Møtestedet ble startet opp i 2011, og holdes årlig i Aarhus og København.
  • For aller første gang holdes Building Green Oslo i Norge på det Gamle Museet, Dronningens gate 4 i Oslo sentrum, den 17. oktober og 18. oktober 2018.
  • Møtestedet sikrer et unikt møtested for bygge- og arkitekturbransjen, hvor misjonen er å belyse viktigheten av bærekraftig bygging og tenking.
  • Building Green er både en utstilling av bærekraftige produkter og løsninger, samt en plattform for kunnskapsdeling og idémyldring mellom de besøkende og utstillerne, og med både nasjonale og internasjonale foredragsholdere, relevante debatter, og mye mer.
  • For å sikre at hele bransjen kommer i tale har de oppstartet flere samarbeid, blant andre med nettverksorganisasjonen OREEC, eiendomsforvalter Omsorgsbygg og miljøstiftelsen Bellona.
  • Her kan man melde seg på: buildinggreen-oslo.com

Kilde: Building Green

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078