Nytt biogranulat for sprøytestøping
Biorisin er utvunnet fra roten til en stivelsesholdig plante som kalles maniok. Dette gjøres av det malaysiske selskapet Indochine Bio Plastiques (ICBP) som har bygget en fabrikk for produksjon av risingranulat.
Planten vokser i Asia og i store deler av Afrika. Deler av planten brukes allerede til ulike industrielle formål, bl.a. som tykner for lim og maling, samt elementer i gipsplater og isolasjon.
Greenway A/S holder til i Tolne på Nord-Jylland. Nå har selskapet altså startet import og salg av en ny type biobasert og nedbrytbart materiale som det ønsker å distribuere i hele det nordeuropeiske markedet.
For sprøytestøping
Produktet kan sprøytestøpes i eksisterende maskiner. Direktør i Greenway, Søren Andreassen, tror at akkurat enkeltheten gjør at flere plastprodusenter tar i bruk bioplast i produksjonen.
– Det er mange plastbearbeidere som har etterspurt et slikt materiale, men som ikke har funnet det markedet. Vi har allerede presentert det for flere selskaper som er svært fornøyd med at produktet nå er å få tak i i vårt område, sier Søren Andreassen.
Han forteller at noen vil bruke det til emballering og beskyttelse av skjøre varer under transport, mens andre vil ha det til emballasje for hurtigmat osv.
Tåler varme
Problemet med sprøytestøping av biogranulat har tidligere vært at materialene er blitt utsatt for for høye temperaturer samt ikke har tålt det høye trykket ved innsprøytingen i formverktøyet. Dette skal være løst med det nye produktet.
– Disse risin-materialene, krever få, hvis noen, endringer i sprøytestøpemaskinens innstillinger. Det har nemlig vært et hinder for å ta i bruk slike materialer, og som har gjort at bearbeiderne har holdt seg borte fra dem, legger Andreassen til.
Skandinavia og Nord-Europa
Greenway og ICBP har vært i dialog et års tid og Greenway er altså valgt som distributør i Skandinavia. Nå vil ICBP gjerne utvide markedsområdet og vil ha hjelp av Greenway, som allerede skal ha bygget opp et nettverk for salg av bioplast til selskaper som vil bruke det i produksjonen.
(Kilde: PLAST DK/Benita Dreyer-Andersen)